„Kto by nemal rád zemiakové placky. Koľkým však po nich nie je ťažko? Problém placiek je totiž často ukrytý v bielej múke a lepku, ktorý vie byť problematický. Tak som hľadal možnosti, ako by sa dali spraviť výživné placky bez múky a naďabil som na tradičné recepty z Ligúrie. Práve tam totiž vznikla ,farinatta‘ alebo inak aj ,socca‘, a teda veľká placka z cícerovej múky, olivového oleja, vody a soli. " vraví Dušan Plichta v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY.
Quinoa je bežne dostupná surovina, ktorú si môžete ľahko zakúpiť aj na Slovensku. Odvážte sa teda zaexperimentovať aj vo vašej kuchyni :) A do 30 minút máte tento chutný šalát na tanieri. Ste za?
Hľadáte inšpiráciu na Vianočnú dobrotu, ktorá rozžiari očká vašich najbližších? Stačí vám 25 minút a budete mať takúto krásnu Vianočnú štólu na sviatočnom stole.
„Šalát je jednoduchý a pestrý, hotový za krátku chvíľku." vraví Henrieta Peškovičová v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY.
„Ak chcete získať z rýchleho jedla čo najviac výživných látok, zjedzte ho v surovom stave. Nehovorím o mäsitom obede, ale o raw strave. Teda jedle, ktoré je upravované maximálne do 42 °C." vraví Henrieta Peškovičová v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY.
„Osobne mám veľmi rada kombináciu zeleniny a strukovín. Zvláštnosť receptu je vo vynikajúcej chuti, ktorú dodáva tomuto jedlu práve zmes korenia, ktorá je v ňom použitá. Zvyknem ho jedávať na obed alebo aj na večeru, najmä po výdatnom tréningu.“ vraví Jana Šimkovičová, autorka receptu a zakladateľka portálu CVIČTE.SK.
Pohánka je kvalitný zložený sacharid s nízkym GI, ktorý zdvíha glykémiu pozvoľna. Budete sa tak po nej cítiť dlhšie sýto. Obľúbite si jej nenáročnosť na prípravu, keďže sa nevarí. Ako bohatý zdroj rutínu zlepšuje pevnosť ciev a žíl, pomáha znižovať cholesterol , krvný tlak a je známa ako bojovník proti rakovine. Hokaido tekvica je bohatým zdrojom karotenoidov, ktoré sú protizápalové a pomáhajú chrániť kolagenové vlákna – výborná pomoc proti starnutiu :).
Táto pizza je skvelou náhradou za klasickú pšeničnú pizzu. Je bohatá na omega3 mastné kyseliny vďaka veľkému množstvu ľanového semiačka. Okrem toho obsahuje veľa vlákniny, preto ju naše telo trávi pomalšie. Odporúčam nerobiť príliš hrubé cestu a nenechávať príliš dlho v rúre, aby nebola “suchá”.
Ak hľadáte ľahké zeleninové jedlo, ktoré zároveň nasýti, určite si pozrite náš recept. Pripravili sme ho pre vás ako ďalšiu inšpiráciu pre zdravé a chutné jedenie.
Čo tak si pripraviť tradičné slovenské jedlo v zdravom šate? Tieto špenátové halušky pripravené z pohánkovej a pšenovej múky podávané s kvalitnou bryndzou sú ideálnou obmenou za klasický variant.
Viete, ktorá obilnina je považovná za jednu z najviac výživnješích? Áno, je to quinoa. Obilnina, ktorej vzdávajú hold aj zarytí paleo stravníci.
Máte radi fašírky? A čo by ste povedali na vegetariánsku alternatívu?
V kombinácii s pečenou červenou kapustou a vlašskými orechmi vytvárajú lahodnú kombináciu chutí.
Ryžové rezance sú mojou obľúbenou minútkou, sú hotové do 10-tich minút a navyše sa takto šikovne zbavím zvyškov z chladničky, ktoré mi je ľúto vyhodiť.
Tento recept sme pre vás spravili vo vegánskej verzii a bez lepku.
Toto vynikajúce jedlo s nádychom exotiky má veľa podôb.
Grilovaný losos so zázvorovou omáčkou a feniklovo-reďkovkovým šalátom.
Recept na zdravé zemiakové halušky so špenátom.
Ak vám nechutí hovädzie, môžete použiť aj morčacie mäso.
Tento recept pochádzajúci z Talianska je známy ako milánska špecialita, kde ho robia najčastejšie ,,in bianco“, čiže natural a taktiež s paradajkami.