Zapekané cukety
Ak hľadáte ľahké zeleninové jedlo, ktoré zároveň nasýti, určite si pozrite náš recept. Pripravili sme ho pre vás ako ďalšiu inšpiráciu pre zdravé a chutné jedenie.
Odporúčame prečítať: Recepty z „plazivej zeleniny“ – cuketa, patizón, baklažán
Zapekané cukety
Počet porcíi: 4
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 - 20 minút
SUROVINY:
- Cukety (pre 4 porcie potrebujeme 4 kusy)
- Paradajky 2ks
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- Mozarella, parmezán, syr na strúhanie
- Bazalka
- Štipka soli a korenia
POSTUP:
Cukety umyjeme, odrežeme konce a každú prerežeme na polovicu. Vydlabeme vnútro cukiet, ktoré si odložíme do misky. Vydlabané cukety si odložíme na plech.
Príprava plnky:
V hrnci si na oleji opražíme cibuľku. Vydlabanú dužinu z cukety, ktorú sme si doložili pokrájame na drobné kúsky a pridáme k cibuli, kde celú zmes podusíme. Keď cuketa zmäkne, pridáme na drobno nakrájané paradajky. Pridáme bazalku, štipku korenia a soli a podusíme ďalších 10 minút tak, aby sa nám paradajky veľmi nerozvarili.
Keď máme zmes hotovú, začneme ňou plniť cukety. Úplne na koniec posýpeme cukety syrom a dáme piecť.
Pečieme v rúre na 180° zhruba 15 až 20 minút.
Foto: Jana Šimkovičová
Cukety dostanete celoročne, takže si tento recept môžete pripraviť kedykoľvek vás to napadne. Ak by vám to nestačilo, pokojne ich môžete mať ako zeleninovú prílohu napríklad k mäsu na prírodno alebo k rybe. Ale za tie roky, kedy toto jedlo pripravujem sa mi nestalo, že by niekto ostal hladný :)
Keď chcem tieto cukety ako večeru po tréningu, tak ich naplním aj cottage cheesom alebo bryndzou, dostanete tak viac bielkovín.
Recepty z cukety nájdete aj v knihe Zdravé rýchlovky, ktorá obsahuje 60 skvelých a hlavne zdravých a rýchlych receptov na každý deň.
Foto: Zdravé rýchlovky
Diskusia k článku - Zapekané cukety
Nový príspevok
cukety radšej robím plnené s mletým mäsom, dá sa nahradiť aj hydinovým, to je diétnejšie a menej tučné
cuckorucko@centrum.sk