Chalupársky vegetariánsky guláš
Život vegetariána nie je vždy jednoduchý, ale...
Recept pre 4 – 6 osôb
Potrebujeme:
- 2 balenia sójových kociek (jedno balenie obsahuje 90 gramov)
- 500 g pasírovaných paradajok
- 2 červené papriky alebo 3 kapie
- 2 väčšie zemiaky
- 250 g veľkej purpurovej či strakatej uvarenej fazule (môže byť aj 1 konzerva)
- 1 veľkú cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 ČL červenej mletej papriky
- 1 ČL sušeného oregana
- 1/2 ČL korenia garam masala
- 1/2 ČL kurkumy
- 1/4 ČL mletého chili alebo 1 chili paprička (pre tých, ktorí majú radi štipľavé)
- 1 liter zeleninového bujónu alebo 9 dcl zeleninového bujónu a 1 dcl červeného suchého vína
- mleté čierne korenie, soľ
- olej (cca 1 dcl)
Postup:
Na dostatočnom množstve oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu (cca 3 minútky). Pridáme na pásiky nakrájanú červenú papriku alebo kapiu, sójové kocky a smažíme ďalších 5 minút, pokým paprika trošku nezmäkne. V prípade potreby podlejeme troškou vody. Pridáme 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, 3 ČL mletej červenej papriky, premiešame a pridáme pasírované paradajky a 1 liter zeleninového bujónu. Ak máte radi redší guláš, pridajte viac bujónu.
Tip: ak guláš nebudete servírovať deťom, pridajte namiesto 1 litra bujónu, 9 dcl bujónu a 1 dcl červeného suchého vína.
Varíme približne 15 minút a po tomto čase pridáme do guláša na kocky nakrájané dva väčšie zemiaky, fazuľu, mleté čierne korenie, 1/2 ČL korenia garam masala, 1/2 ČL mletej kurkumy a chili. Znížime teplotu na sporáku a varíme ďalších 15 – 20 minút pod pokrievkou. V prípade potreby guláš na záver dosolíme a máme hotový voňavý, hustý a neskutočne dobrý vegetariánsky guláš.
Servírujeme s čerstvým chlebíkom alebo chrumkavým pečivom.
Zdroj: biteme.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Šošovicová polievka s ovsenými vločkami
Šošovica patrí medzi výživné druhy strukovín.
Stačia štyri ingrediencie a chutná polievka je na svete.
Rýchla a sýta polievka, dostupná počas celého roka.