Baklažánová pizza s cícerovou múkou
Tento recept sme pre vás spravili vo vegánskej verzii a bez lepku.
Recept na jednu pizzu (pre 1 osobu)
- 1 väčší baklažán (cca 300 gramov)
- 150 g cícerovej múky
- 3 PL čerstvo pomletých ľanových semiačok
- 8 až 9 PL vlažnej vody
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL sušenej červenej papriky
- 1/4 – 1/2 ČL sušeného alebo čerstvého cesnaku
- 1 ČL sušeného oregana
Obloha:
- paradajkový základ
- mozzarella (my sme použili vegánsku)
- bazalka
- rukola
Postup:
Baklažán ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Necháme 10 minút odstáť, aby pustil šťavu a vyžmýkame ho cez gázu, alebo tenkú utierku. Za čas, počas ktorého sa baklažán zbavuje prebytočnej šťavy, si zmiešame mleté ľanové semiačka s 8 až 9 PL vlažnej vody. Mali by totiž tiež približne 10 minút stáť, aby nadobudli mazľavú konzistenciu. Budú nám v ceste slúžiť ako spájadlo namiesto vajíčka.
Baklažán a mleté ľanové semiačka nasiaknuté vodou dobre zmiešame v miske spolu s ostatnými ingredienciami (150 g cícerovej múky, 1 ČL soli, 1/2 ČL mletej papriky, 1/2 ČL sušeného cesnaku, 1 ČL oregana). Cesto vyformujeme do guľôčky, položíme na plech, na papier na pečenie a prstami vyformujeme asi 0,5 cm hrubý kruh. Prsty si môžeme navlhčiť, aby sa nám cesto lepšie formovalo.
Pečieme na 190 stupňov 10 minút.
Po tomto čaše plech vytiahneme z rúry na pečenie, položíme naň ďalší kúsok papiera na pečenie a celú pizzu otočíme na druhú stranu, až skončí na novom papieri. „Starý“ z pizze stiahneme a pizzu dáme opäť do rúry na ďalších 8 – 10 minút
po tomto čaše na pizzu dáme paradajkový základ, nastrúhanú mozzarellu a bazalku. Pečieme ďalších cca 5 minút.
Podávame s čerstvou rukolou a posypané napríklad aj vegánskym parmezánom
Zdroj: biteme.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Cícerový dal s okrou a punjabi masala
Toto vynikajúce jedlo s nádychom exotiky má veľa podôb.
Grilovaný losos so zázvorovou omáčkou a šalátom
Grilovaný losos so zázvorovou omáčkou a feniklovo-reďkovkovým šalátom.
Recept na zdravé zemiakové halušky so špenátom.