27. FEB 2017

Cícerový dal s okrou a punjabi masala

Toto vynikajúce jedlo s nádychom exotiky má veľa podôb.

Potrebujeme na 4 porcie:

  • 110 g červenej cibule
  • 40 g čerstvého očisteného zázvoru
  • 100 g červenej šošovice (prepláchnutej)
  • 400 g uvareného cíceru 
  • 140 g cherry paradajok
  • 3 dcl vody
  • 200 g mrazenej alebo čerstvej okry – okru dostanete mrazenú v orientálnych obchodoch
  • 800 g kokosovej dreni – mlieka  v plechovke (mala by obsahovať oba kokos a vodu)
  • polievková lyžica koreniacej zmesi punjabi masala
  • dve hrste koriandrovej vňati čerstvej
  • 8 až 10 ks karí listov sušených
  • 2 ks čerstvej citrónovej trávy
  • 6 strúčikov cesnaku nasekaného
  • 70 g ghee masla 
  • kávová lyžička rímskej rasce (podrvenej v mažiari)
  • kávová lyžička mletej kurkumy
  • pol kávovej lyžičky horčicových semienok drvených
  • pol kávovej lyžičky senovky gréckej
  • pol kávovej lyžičky čiernej rasce – nigella sativa
  • 3 ks chilli papričky alebo 2 podľa sily 
  • soľ

Postup:

Cícer namočíme na noc, zlejeme vodu a varíme v čistej vode domäkka cca dve hodiny s pridaním niekoľkých semienok rímskej rasce. Budeme potrebovať veľkú panvicu, na ktorej roztopíme polovicu ghee masla. Pridáme kurkumu, horčicové semienko, rímsku rascu, chilli, ohrejeme na nízkej teplote a pridáme cibuľu nakrájanú na kocky. Krátko orestujeme. Korenie musíte nachystať dopredu a hrniec strážiť, aby vám korenie nezhorelo. Do orestovanej cibule pridáme zázvor a cesnak, minútu restujeme a pridáme prepláchnutú červenú šošovicu. Podlejeme vodou a necháme vypariť. Keď je šošovica mierne povarená, pridáme kokosové mlieko, cícer, citrónovú trávu, karí listy a polovicu koriandrovej vňati. Varíme na miernom plameni cca 20 minút, dávame pozor, aby sa nevyparilo veľa tekutiny. Ak chceme mať viac šťavy, pridáme viac mlieka. Pred dovarením, cca 5 minút, posypeme čiernou rascou.

Medzitým si v druhej panvici orestujeme okru a paradajky nakrájané na štvrtiny. Na dno panvice dáme ghee, lyžicu punjabi masala, pridáme okru a zvýšime oheň. Po dvoch minútach do druhej polovice panvice pridáme paradajky. Korenie nám obalilo pekne okru, a paradajky pomaly púšťajú šťavu. Po 10-tich minútach vypneme a posolíme. Okra musí byť mäkšia a aromatická. Okru s paradajkami vsypeme do uvareného cíceru.  Premiešame, dekorujeme čerstvým koriandrom. Citrónovú trávu vyberieme. Podávame s čapátí plackami alebo ryžou.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Grilovaný losos so zázvorovou omáčkou a šalátomGrilovaný losos so zázvorovou omáčkou a šalátom

Grilovaný losos so zázvorovou omáčkou a feniklovo-reďkovkovým šalátom.

 

Zemiakové halušky (gnocchi) bez lepkuZemiakové halušky so špenátom

Recept na zdravé zemiakové halušky so špenátom.

 

Mexické chilliMexické chilli

Ak vám nechutí hovädzie, môžete použiť aj morčacie mäso. 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Cícerový dal s okrou a punjabi masala

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1150
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.