Zemiakové halušky so špenátom
Recept na zdravé zemiakové halušky so špenátom.
Základné „zemiakové“ cesto na halušky:
- 300 g zemiakov
- 70 g ryžovej múky
- 1 až 2 PL zemiakového škrobu
- jedno vajce
- soľ podľa chuti
Príprava:
Zemiaky uvarte v šupke. Použite zemiaky s vyšším obsahom škrobu. Uvarené zemiaky ošúpte a pretlačte ešte teplé, alebo najemno postrúhajte. Pridajte ryžovú múku a trochu zemiakového škrobu, soľ a rozšľahané vajce. Vypracujte cesto. Množstvá si upravte podľa kvality vašich zemiakov. Z tohto základného cesta môžete robiť šúľance, alebo halušky (gnocchi). Vytvarujte si z cesta dlhý šúľok v priemere 1,5 – 2 cm a nakrájajte na kúsky asi 1,5 cm. Ak chcete pripraviť gnocchi sformujte ich do guľôčky a roztlačte vidličkou. Vytvarované šúľance alebo gnocchi uvarte vo vriacej osolenej vode. Varte krátko cca 5 min.
Takto ich urobíte so špenátom:
- 2 porcie uvarených halušiek
- 1 ks červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g čerstvého špenátu
- 100 g cherry paradajok
- 100 g sušenej šunky prosciutto alebo schwarzwaldskej, tirolskej šunky a pod.
- 2 polievkové lyžice kvalitného oleja
- soľ, mleté korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Na oleji restujte cesnak a červenú cibuľu dozlatista, pridajte rozkrojené paradajky, na väčšie kusy nakrájanú šunku, pridajte uvarené a scedené halušky a na záver vmiešajte čerstvý špenát. Na dochutenie použite soľ, mleté korenie a čerstvé bylinky podľa chuti (bazalka, petržlenová vňať). Jedlo môžete posypať strúhaným parmezánom.
Zdroj receptu: akosiuvaritzdravie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Čo poviete na karfiolové rizoto ako dnešné menu?
Hlavnou ingredienciou je tuniak alebo losos.
Tiež ste si nejeden raz pochutili na skvelom krémovom rizote a myslíte si, že takto ho dokáže pripraviť len zdatný taliansky šéfkuchár?