9. JUN 2015

Pravé talianske rizoto

Tiež ste si nejeden raz pochutili na skvelom krémovom rizote a myslíte si, že takto ho dokáže pripraviť len zdatný taliansky šéfkuchár? 

Suroviny na 4 porcie: 

  • 1 hrnček ryže na rizoto (Arborio, Carnaroli)
  • 1 cibuľka
  • cca 10 šampiňónov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 tekvica
  • 7 hrstí mladého špenátu
  • parmezán (podľa chuti)
  • zeleninový vývar
  • olivový olej
  • kúsok masla (cca 50 g)
  • soľ, korenie, kurkuma

Postup:

Keď máme hotový vývar, postup prípravy rizota je veľmi jednoduchý. Akonáhle sa naučíte, v akej chvíli a čo pridať, výborný pokrm si vykúzlite presne podľa seba za prekvapivo krátky čas. Nakrájame si cibuľku a orestujeme ju na malom množstve olivového oleja. Následne nasypeme ryžu (na 4 porcie 1 hrnček suchej ryže: nepreplachujeme). 2 minúty každé zrniečko ryže obaľujeme v olivovom oleji. Vývar zohrejeme, aby bol horúci a po naberačkách prilievame do ryže. Dáme len toľko, aby bola ryža prikrytá. Pridáme soľ, korenie a kurkumu. Hrniec prikryjeme a necháme variť. Vývar prilievame vždy, keď sa nám odparí, aby sa nám ryža neprilepila. Obvykle každých 5-10 minút. Niektorí ľudia ryžu neustále miešajú, ale necítim rozdiel v chuti medzi týmito dvoma variantmi. 

Kým sa nám ryža kúpe v zeleninovom vývare, pripravíme si zeleninu. Na panvici orestujeme cesnak, pridáme čerstvé šampiňóny nakrájané na plátky a nadrobno nakrájanú tekvicu. Dochutíme. Nakoniec pridáme čerstvý špenát a niekoľko minút dusíme. Nezabúdame kontrolovať rizoto a dolievať po naberačkách vývar. Po 20-25-tich minútach odporúčam ochutnať. Ryža bude vyzerať rozvarená, ale zrniečka budú pevné. Vtedy je konzistencia ideálna. Do horúcej ryže pridáme ešte malé množstvo vývaru (ten sa úplne nevstrebe), kúsok masla a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a dochutíme. Pridáme zeleninu a zľahka zamiešame. Servírujeme, poprášime parmezánom a ozdobíme čerstvým špenátom a bylinkami podľa chuti. 

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:

Karfiolové rizotoKarfiolové rizoto

Čo poviete na karfiolové rizoto ako dnešné menu? 

 

Kuskusové rizoto s proteínmiKuskusové rizoto s proteínmi

Pri kúpe kuskusu si dajte záležať a kúpte si celozrnný

 

 

Pohánkové rizoto so zeleninouPohánkové rizoto so zeleninou

Rizoto na milión spôsobov pozná každý. Skúšali ste však ryžu nahradiť niečím iným? 

 

Zdroj receptu: http://fitshaker.sk/ako-na-prave-talianske-rizoto-krok-za-krokom/

Autor článku

Fitshaker

Fitshaker .sk

Fitshaker je virtuálne fitko pre ženy, kde si môžu zacvičiť svoje obľúbená cvičenia v pohodlí svojho domova prostredníctvom videí. Ideálne pre všetky zaneprázdnené ženy, mamičky, či tehuľky, ktorým záleží na svojej postave.

http://www.fitshaker.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Pravé talianske rizoto

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.