Cícerové placky „socca“ v slovenskom prevedení
„Kto by nemal rád zemiakové placky. Koľkým však po nich nie je ťažko? Problém placiek je totiž často ukrytý v bielej múke a lepku, ktorý vie byť problematický. Tak som hľadal možnosti, ako by sa dali spraviť výživné placky bez múky a naďabil som na tradičné recepty z Ligúrie. Práve tam totiž vznikla ,farinatta‘ alebo inak aj ,socca‘, a teda veľká placka z cícerovej múky, olivového oleja, vody a soli. " vraví Dušan Plichta v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY.
Tak si ich aj poďme hneď pripraviť :)
Vhodné ak hľadáte jedlo: bez laktózy, bez lepku
Porcie: 2
Čas prípravy: 30 min.
Suroviny:
Suroviny placky:
150 g cícerovej múky
250 ml vlažnej vody
3 PL olivového oleja
morská soľ
čierne korenie
Bryndzové pesto:
150 g bryndze
100 g medvedieho cesnaku (2 hrste)
150 ml olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
morská soľ
čierne korenie
čili paprička
Postup:
1. Cícerovú múku zmiešame s vlažnou vodou, olivovým olejom a posolíme.
2. Necháme odstáť 5 minút pri izbovej teplote a zatiaľ si pripravíme pesto.
3. Zmixujeme medvedí cesnak s olivovým olejom a citrónovou šťavou.
4. Do pesta pridáme bryndzu, premixujeme ručným mixérom a dochutíme korením.
5. Pripravenú zmes na placky opečieme priamo na rozpálenej panvici potretej olivovým olejom.
6. Servírujeme ako pizzu. Placky potrieme bryndzovým pestom, zajedáme čerstvými paradajkami alebo červenou paprikou.
Tento zdravý a rýchly recept, ktorý pripravíte jednoducho a do 30 minút nájdete v bestselleri ZDRAVÉ RÝCHLOVKY.