Bezlepkové špenátové halušky
Čo tak si pripraviť tradičné slovenské jedlo v zdravom šate? Tieto špenátové halušky pripravené z pohánkovej a pšenovej múky podávané s kvalitnou bryndzou sú ideálnou obmenou za klasický variant.
Ako pravá gazdiná sa týmto výživným obedom zavďačíš celej svojej rodinke a ešte si aj na nich spoločne dobre pochutíte. Nehovoriac o tom, že do tela ešte dostanete aj vitamíny zo špenátu ☺ Mimochodom, hotové sú raz dva! Poďme sa teda spoločne pustiť do prípravy.
Koľko porcií: 4 – 6 porcií
Čas prípravy: 20 minút príprava + cca 10 minút varenie
Čo budeme potrebovať?
- 450 g mrazeného špenátu
- 200 ml mlieka
- 2 vajcia z voľného chovu
- 150 g pšenovej múky
- 150 g pohánkovej múky
- 2 lyžice kvalitného masla
- soľ
voliteľné: bryndza, kyslá smotana, cottage syr, mozzarela
Zdroj fotografie: Jana Šimkovičová
Ako budeme postupovať?
- Mrazený špenát necháme rozmraziť. Odporúčam ho vytiahnuť cca 3 hodiny pred samotnou prípravou.
- Keď bude špenát úplne rozmrazený, zbavíme ho prebytočnej vody.
- Špenát zmiešame s ostatnými ingredienciami okrem masla. Malo by nám vzniknúť husté cesto.
- Halušky nasádzame do vriacej a osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch (cca 6 až 10 minút).
- Halušky prepláchneme studenou vodou a potrieme maslom.
- Hotové halušky môžeme podávať s bryndzou alebo kyslou smotanou.
Tip: Špenátové halušky môžeme podávať aj s nastrúhanou mozarelou alebo cottage syrom. Pokiaľ nemáte problém s lepkom, pokojne použite hladkú špaldovú múku.
Zdroj titulnej fotografie: Jana Šimkovičová
Diskusia k článku - Bezlepkové špenátové halušky
Nový príspevok
Prepacte, Alzbetka :-)
Janka, mne sa tie halusky totalne rozvarili na blato? Ako je mozne ze vam drzali po kope? Pouzili ste spenat mixnuty alebo listy?