Cícerový dal s okrou a punjabi masala
Toto vynikajúce jedlo s nádychom exotiky má veľa podôb.
Potrebujeme na 4 porcie:
- 110 g červenej cibule
- 40 g čerstvého očisteného zázvoru
- 100 g červenej šošovice (prepláchnutej)
- 400 g uvareného cíceru
- 140 g cherry paradajok
- 3 dcl vody
- 200 g mrazenej alebo čerstvej okry – okru dostanete mrazenú v orientálnych obchodoch
- 800 g kokosovej dreni – mlieka v plechovke (mala by obsahovať oba kokos a vodu)
- polievková lyžica koreniacej zmesi punjabi masala
- dve hrste koriandrovej vňati čerstvej
- 8 až 10 ks karí listov sušených
- 2 ks čerstvej citrónovej trávy
- 6 strúčikov cesnaku nasekaného
- 70 g ghee masla
- kávová lyžička rímskej rasce (podrvenej v mažiari)
- kávová lyžička mletej kurkumy
- pol kávovej lyžičky horčicových semienok drvených
- pol kávovej lyžičky senovky gréckej
- pol kávovej lyžičky čiernej rasce – nigella sativa
- 3 ks chilli papričky alebo 2 podľa sily
- soľ
Postup:
Cícer namočíme na noc, zlejeme vodu a varíme v čistej vode domäkka cca dve hodiny s pridaním niekoľkých semienok rímskej rasce. Budeme potrebovať veľkú panvicu, na ktorej roztopíme polovicu ghee masla. Pridáme kurkumu, horčicové semienko, rímsku rascu, chilli, ohrejeme na nízkej teplote a pridáme cibuľu nakrájanú na kocky. Krátko orestujeme. Korenie musíte nachystať dopredu a hrniec strážiť, aby vám korenie nezhorelo. Do orestovanej cibule pridáme zázvor a cesnak, minútu restujeme a pridáme prepláchnutú červenú šošovicu. Podlejeme vodou a necháme vypariť. Keď je šošovica mierne povarená, pridáme kokosové mlieko, cícer, citrónovú trávu, karí listy a polovicu koriandrovej vňati. Varíme na miernom plameni cca 20 minút, dávame pozor, aby sa nevyparilo veľa tekutiny. Ak chceme mať viac šťavy, pridáme viac mlieka. Pred dovarením, cca 5 minút, posypeme čiernou rascou.
Medzitým si v druhej panvici orestujeme okru a paradajky nakrájané na štvrtiny. Na dno panvice dáme ghee, lyžicu punjabi masala, pridáme okru a zvýšime oheň. Po dvoch minútach do druhej polovice panvice pridáme paradajky. Korenie nám obalilo pekne okru, a paradajky pomaly púšťajú šťavu. Po 10-tich minútach vypneme a posolíme. Okra musí byť mäkšia a aromatická. Okru s paradajkami vsypeme do uvareného cíceru. Premiešame, dekorujeme čerstvým koriandrom. Citrónovú trávu vyberieme. Podávame s čapátí plackami alebo ryžou.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Grilovaný losos so zázvorovou omáčkou a šalátom
Grilovaný losos so zázvorovou omáčkou a feniklovo-reďkovkovým šalátom.
Recept na zdravé zemiakové halušky so špenátom.
Ak vám nechutí hovädzie, môžete použiť aj morčacie mäso.