Pečená hokaido tekvica s pohánkou
Pohánka je kvalitný zložený sacharid s nízkym GI, ktorý zdvíha glykémiu pozvoľna. Budete sa tak po nej cítiť dlhšie sýto. Obľúbite si jej nenáročnosť na prípravu, keďže sa nevarí. Ako bohatý zdroj rutínu zlepšuje pevnosť ciev a žíl, pomáha znižovať cholesterol , krvný tlak a je známa ako bojovník proti rakovine. Hokaido tekvica je bohatým zdrojom karotenoidov, ktoré sú protizápalové a pomáhajú chrániť kolagenové vlákna – výborná pomoc proti starnutiu :).
Vhodné pre: Vegetarián, Bez lepku
Porcie: 1 ks
Čas prípravy: 30 min.
Suroviny:
- 40 g pohánky
- 100 g hokaido tekvice
- 70 g póru
- 20 g vlašských orechov
- 50 g mäkkého kozieho syra
- 1 PL sezámového oleja
- 4 mesiačiky badiánu
- 1 ČL anízu
- 1/4 ČL fenyklu
- soľ
Postup:
1. Pohánku pripravíme najšetrnejšie ako sa dá, aby sme v nej zachovali všetky výživové hodnoty. Deň vopred si ju namočíme v pomere 1 diel pohánky k 1,5 dielu vody. Pohánka cez noc nabopná a môžeme ju použiť.
2. Cibuľku pokrájame na kocky, dozlatista opražíme a zmiešame s pohánkou.
3. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Hokaido a pór dôkladne umyjeme.
4. Na menší plech dáme papier na pečenie. Hokaido nakrájame na 0,5 cm mesiačiky a pór na kolieska, dáme na plech a jemne osolíme.
5. V mažiari si rozdrvíme koreniny a zmesou posypeme hokaido s pórom. Pokvapkáme olejom.
6. Dáme zapiecť na 15 minút, vyberieme a pridáme vlašské orechy pokrájané na menšie kúsky a po celom plechu rozmrvíme syr.
7. Celé to dáme zapiecť ešte na cca 7 minút. Podávame s miskou zeleného šalátu, ktorý polejeme zmiešanou smotanou s tekvicovým olejom.
Tento zdravý a rýchly recept, ktorý pripravíte jednoducho a do 30 minút nájdete v bestselleri ZDRAVÉ RÝCHLOVKY.