Pestré špagety bez varenia
„Ak chcete získať z rýchleho jedla čo najviac výživných látok, zjedzte ho v surovom stave. Nehovorím o mäsitom obede, ale o raw strave. Teda jedle, ktoré je upravované maximálne do 42 °C." vraví Henrieta Peškovičová v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY.
Vhodné pre: Vegan, Raw, Bez laktózy, Bez lepku
Porcie: 1 ks
Čas prípravy: 20 min.
Suroviny:
120 cm žltej cukety
120 cm zelenej cukety
1 hrubšia mrkva
čierna lávová soľ
čerstvý tymian
saturejka (mladé bylinky)
konopné lúpané semienko
olivový olej
Na krém:
1 mäkké avokádo
0,5 dcl vody
4 struky mladého cesnaku
odrezky zo špiralizéra (cukety aj mrkvy)
2 ČL korenia „italská zmes"
Postup:
1. Zeleninu umyjeme. Z cukety a mrkvy odrežeme konce dorovna. Narovnané sa dajú prichytiť do špiralizéra. Pripravíme si špagety. Zo žltej tekvice škrabkou nakrájame široké rezance. Spojením rôzností vzniká pekná a farebná štruktúra. Tesne pred podávaním ich pokvapkáme olivovým olejom a prstami premiešame, aby sa nepolámali. Neolejujeme ich skôr, neboli by chrumkavé.
2.Na prípravu krému si vyberieme vnútro avokáda, ktoré dáme do mixéra. Pridáme mladý cesnak, koreniny, vodu a olej. Môžete použiť aj ľanový, makový alebo orechový olej v prírodnej, teda za studena lisovanej forme.
3.Zo špiralizéra zostali odrezky, ktoré môžeme použiť a vymixovať do hladkého krému. Ak by vám mixér nechcel zabrať, pridajte ešte trochu vody alebo niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.
4.Zmixovaný krém vyberieme škrabkou z mixéra a dáme do separátnej nádoby s lyžicou.
5.Špagety v mise, už preliate olejom, podávame spolu s nasekanými bylinkami. Lupienkovú soľ a konopné (alebo aj iné) semienka podávame v malých miskách. Nech si každý nakombinuje, ako sa mu páči a naberie toľko, koľko zje.
Tento zdravý a rýchly recept, ktorý pripravíte jednoducho a do 30 minút nájdete v bestselleri ZDRAVÉ RÝCHLOVKY.