Zaujímavé chute, netradičné kombinácie. Jednou z veľmi zdravých a lákavých možností je pripraviť si na raňajky tento jogurt s orientálnym nádychom. Kombinácia datlí, fíg a mäty pripomína Turecko alebo aj Maroko.
Tento koláč sme s dcérkou vymysleli spontánne, keď objavila nedávno chuť arašidového masla a nechcela si dať vziať lyžicu s pohárom. Mala som náhodou doma veľa ricotty, tak som sa rozhodla pre koláč blízky cheesecaku. Korpus som urobila ako krehké cesto, ale použila som kurrakanovú (prosovú) múku, špaldovú a maslo a 2 lyžice kokosového cukru.
Tieto osie hniezda s použitím netradičných múk som vymyslela pre spolužiakov mojej najmladšej dcéry v rámci Food revolution dňa. Ide o milú aktivitu, ktorá by mala trocha ,,nakopnúť ” ľudí k premyslenému výberu potravín, čo s potešením konštatujem, že sa aj darí, vidiac v poslednej dobe záujem o zdravšie suroviny.
Múky, ktoré som zvolila sú veľmi výživné a nutrične hodnotné aj pre deti pre obsah bielkovín, minerálov, vlákniny a esenciálnych aminokyselín /lyzín v amarantovej múke/.
Ideálna kombinácia na horúce ovocie, mimochodom, skvele sa hodí na chatu alebo na párty - žiadna starosť s receptom vlastne nie je. No verte mi, že na to, aký úžasne jednoduchý je tento mišmaš, budete sa zalizovať až za ušami.
Máte chuť na nejakú maškrtu? Jahodovo-smotanová torta poteší chuťové poháriky i osvieži.
Muffinky sú veľmi jemné a mäkké a cítiť z nich mandle a marcipán. No a hlavne namiesto polovice múky je tam rozmixovaný zelený hrášok. Ten je dôležitý pre zdravé oči /karotenoidy/ a pevné kosti /vitamín K pomáha v spolupráci s vitamínom D zabudovať všetky živiny do kostí/ a ešte obsahuje vlákninu a vitamíny skupiny B a ďalšie minerály. Príprava je jednoduchá a nezaberie veľa času.
Proteín je super. Nebudem rozpisovať jeho výhody a nevýhody - to si viete nájsť na internete. Ja si proteín dôkladne vyberám, užívam najkvalitnejšie značky s vysokým obsahom srvátky, a teda bielkovín. Proteín dostal u mňa zelenú a použila som ho aj v tomto recepte.
Máte chuť na netradičné raňajky? Tento chlebík je zhotovený z kvalitných surovín, ktoré vám dodajú energiu a zasýtia.
A ak má niekto niečo proti cukru - v koláči je hnedý, ktorý obsahuje melasu, a teda v nej minerálne látky, ktoré naše telo potrebuje. Hnedý cukor nie je jed, pokiaľ sa "užíva" s mierou. Mali by sme rozmýšlať nad každým jedlom, ktore ho obsahuje a jesť ho s mierou.
Testujem sériu receptov s využitím zeleniny pri pečení, takže som skúsila do tejto tradičnej vianočky pridať mrkvu a hrášok.
Na Veľkú noc treba poriadny tvarohový koláč. Tak som jeden upiekla na skúšku, a určite ho budem piecť pravidelne, a teda nielen na Veľkú noc.
Nič nie je lepšie, ako sa pri dobrej knihe a čaji zahryznúť do domácich chrumkavých ovsených cookies. Hoci do nich ide málo cukru a takmer žiadna múka, vďaka sušenému ovociu vás zachránia pri vlčom hlade a vyriešia aj chuť na sladké. A spravíte si ich za dvadsať minút!
Týchto "rafaelo" variácií tu už bolo niekoľko, no ešte som nevidela verziu s fazuľou. Tak som ju vyskúšala. Nebojte sa fazule, vôbec ju nespoznáte. A prečo práve fazuľa ? No priznám sa, že je to jeden zo spôsobov, ako do seba dostať strukoviny, keďže ich nekonzumujem toľko, koľko by som mala.
Pagáčiky, tyčinky, tukové slané pečivko... To všetko má svoje pekné chute, ale ani sa nenazdáme a pri vínku alebo sekte ich zjeme viac, ako by sme naozaj mali.
Určite poznáte recept na tradičný mrkvový koláč. My máme jeden, na ktorom sa dá vybudovať slušná závislosť, takže pozor na to. Ale dnes sme s "carrot kejku" spravili mrkové muffiny.
Mala som chuť na niečo sladko-zdravé aj trocha sofistikované. Preto som použila moju obľúbenú gaštanovú múku, ktorá má veľmi výraznú chuť a výborne sa mi s ňou pečie. Neobsahuje lepok a má málo bielkovín, ale za to veľa vlákniny a minerálov, vitamíny skupiny B a nenasýtené mastné kyseliny.
Máte chuť na niečo sladké? Vyskúšajte čokoládovú penu, ktorá dokonale ulahodí vašim chuťovým bunkám.
Lievance zo pšenových vločiek zjemnené tvarohom, ktorý dodá potrebné bielkoviny, sú spestrením každého jedálnička a ich prípravu zvládne aj začiatočník. Sú vhodné na raňajky, doplnené karamelizovaným ovocím aj ako chutný obed alebo pol porcie môžete použiť aj ako netradičný dezert.