Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Farebná vianočka zo špaldovej múky

Testujem sériu receptov  s využitím zeleniny  pri pečení, takže som skúsila do tejto tradičnej vianočky pridať mrkvu a hrášok.

Farebná vianočka zo špaldovej múky
24. APR 2014

Potrebujeme:

  • 500 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g špaldovej  hladkej celozrnnej múky
  • 100 g mandľovej múky
  • 3 dcl  smotany  na varenie
  • 130 g rozpusteného  masla živočíšneho 82%
  • 50 g kvasníc
  • 2 žĺtka
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • 1 lyžica  trstinového cukru
  • 1 rozšľahané vajíčko na potretie

Cesto rozdelíme do 3 bochníkov:

1. bochník:

2 lyžice smotany na varenie,  4 lyžice mletého maku, 1 lyžica trstinového cukru

2. bochník:

2 menšie mrkvy nastrúhať na jemno, 1 veľká lyžica mandľovej múky,

3. bochník:

2 veľké lyžice nasekaných mandlí, 1 lyžica arašidového masla, trocha hrozienok namočených v rume, 1lyžica trstinového cukru

Postup:

V mise zmiešame mandľovú a špaldovú múku. V strede urobíme jamku, nalejeme do nej smotanu. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu okrem masla. Pridáme trstinový cukor, rozdrobené kvasnice a na teplom mieste necháme vytvoriť kvások asi 20 minút. Cesto vymiešame v kuchynskom robote spolu s vajíčkami, žĺtkami, rozpusteným maslom a štipkou soli. Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu a pol. Na pomúčenej drevenej doske si cesto rozdelíme na 3 bochníky. A tiež na doske postupne ručne zapracúvame všetky ingrediencie do cesta. Robíme to dôkladne aj dlhšie, aby sa všetky zložky spojili. Po zapracovaní necháme cesto 15-20 minút odpočívať. Z troch bochníkov vypracujeme valčeky dostatočne hrubé a dlhé tak, aby sa z nich dal  zapliesť tvar vrkoča, dlhý aspoň 30 cm. Pletenec  vložíme do podlhovastej a maslom vymazanej formy. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme postáť ďalších 20 minút. Pečieme pomaly v rúre, vyhriatej na 170 stupňov Celzia, približne 50 minút.

 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Farebná vianočka zo špaldovej múky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.