Farebná vianočka zo špaldovej múky
Testujem sériu receptov s využitím zeleniny pri pečení, takže som skúsila do tejto tradičnej vianočky pridať mrkvu a hrášok.
Potrebujeme:
- 500 g špaldovej hladkej múky
- 100 g špaldovej hladkej celozrnnej múky
- 100 g mandľovej múky
- 3 dcl smotany na varenie
- 130 g rozpusteného masla živočíšneho 82%
- 50 g kvasníc
- 2 žĺtka
- 2 vajíčka
- štipka soli
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 rozšľahané vajíčko na potretie
Cesto rozdelíme do 3 bochníkov:
1. bochník:
2 lyžice smotany na varenie, 4 lyžice mletého maku, 1 lyžica trstinového cukru
2. bochník:
2 menšie mrkvy nastrúhať na jemno, 1 veľká lyžica mandľovej múky,
3. bochník:
2 veľké lyžice nasekaných mandlí, 1 lyžica arašidového masla, trocha hrozienok namočených v rume, 1lyžica trstinového cukru
Postup:
V mise zmiešame mandľovú a špaldovú múku. V strede urobíme jamku, nalejeme do nej smotanu. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu okrem masla. Pridáme trstinový cukor, rozdrobené kvasnice a na teplom mieste necháme vytvoriť kvások asi 20 minút. Cesto vymiešame v kuchynskom robote spolu s vajíčkami, žĺtkami, rozpusteným maslom a štipkou soli. Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu a pol. Na pomúčenej drevenej doske si cesto rozdelíme na 3 bochníky. A tiež na doske postupne ručne zapracúvame všetky ingrediencie do cesta. Robíme to dôkladne aj dlhšie, aby sa všetky zložky spojili. Po zapracovaní necháme cesto 15-20 minút odpočívať. Z troch bochníkov vypracujeme valčeky dostatočne hrubé a dlhé tak, aby sa z nich dal zapliesť tvar vrkoča, dlhý aspoň 30 cm. Pletenec vložíme do podlhovastej a maslom vymazanej formy. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme postáť ďalších 20 minút. Pečieme pomaly v rúre, vyhriatej na 170 stupňov Celzia, približne 50 minút.