Mrkvové muffiny s ricottovo-citrónovou čapičkou
Určite poznáte recept na tradičný mrkvový koláč. My máme jeden, na ktorom sa dá vybudovať slušná závislosť, takže pozor na to. Ale dnes sme s "carrot kejku" spravili mrkové muffiny.
Na cca 18 muffinov potrebujeme:
- 180 g hnedého cukru
- 180 ml rastlinného oleja
- 2 kopcovité polievkové lyžice hustého biele jogurtu (napr. grécky, žiaden nízkotučný)
- 3 veľké vajíčka
- 1/2 vanilkového struku
- 250 g špaldovej múky
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky kardamonu
- 1/4 lyžičky strúhaného muškátového orieška
- 1/2 lyžičky soli
- cca 260 g strúhanej mrkvy
- 70 g mandlí
Na polevu:
- 250 g ricotty
- zvyšok malého jogurtu, ktorý sme neminuli na cesto
- šťava z polky citróna
- cca 1 polievková lyžica práškového cukru alebo podľa chuti
Iné:
- papierové košíčky na muffiny
- plech na muffiny
- vrecko na zdobenie
Postup muffinky:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
Najprv si predpripravíme strúhanú mrkvu, lebo tá nám zaberie asi najviac času a neporiadku na kuchynskej linke.
Potom vo veľkej miske ručným mixérom, na strednej rýchlosti, zmixujeme cukor s olejom. Pridáme 2 lyžice jogurtu a mixujeme ďalších cca 60 sekúnd. Postupne pridávame po jednom vajíčku a ďalej mixujeme. Primiešame polku vanilkového lusku a zmes odložíme bokom.
V ďalšej miske zmiešame sypké ingrediencie: 250 g múky, čajovú lyžičku sódy bikarbóny, 1/2 lyžičky soli, 2 lyžičky škorice, 1/4 lyžičky muškátového orieška a 1/4 lyžičky kardamonu (nič sa nestane, ak ho nepridáte, ak nemáte). So stierkou dobre premiešame sypkú smes a postupne ju primiešavame do prvej tekutej zmesi. Pekne pomaly. Dávajte pozor, aby ste cesto nepremiešali. Chceme mať predsa vláčne nadýchané muffinky.
Teraz pridáme strúhanú mrkvu a posekané mandle. Ale pokojne pridajte aj mleté.
Cesto naplníme do formičiek a šup s nimi do rúry na cca 20 min. Pre istotu urobte špáradlovú kontrolu. Ak ešte zostane cesto nalepené na špáradle, dajte im ešte 5 minút naviac.
Postup plnka:
Plnku si šikovne vytvoríme zmiešaním všetkých ingrediencií uvedených pod receptom.
Postup ozdobovania a plnenia sme zvolili nasledovný:
1. nožíkom sme vykrojili dierku
2. naplnili sme plnku
3. vreckom na zdobenie cukroviniek sme muffinky dozdobili. Ak nemáte vrecúško, pokojne môžete zvyšnú zmes naniesť lyžičkou.
Po ozdobení muffiny rýchlo dajte do chladničky, aby sa poleva neroztopila a stuhla. Ak by sme do nej primiešali maslo, možno by bola odolnejšia, ale dnes sme sa rozhodli pre bezmaslovú alternatívu. Je dobré, ak pred podávaním aspoň hodinku odstoja v chladničke.
Pýtali ste sa, čo s odrezanými hlavičkami muffinov? Myslím, že sa nájdu obetaví ľudia, ktorí ich zjedia ešte pri pečení.