Hráškovo-špaldové muffiny s marcipánom
Muffinky sú veľmi jemné a mäkké a cítiť z nich mandle a marcipán. No a hlavne namiesto polovice múky je tam rozmixovaný zelený hrášok. Ten je dôležitý pre zdravé oči /karotenoidy/ a pevné kosti /vitamín K pomáha v spolupráci s vitamínom D zabudovať všetky živiny do kostí/ a ešte obsahuje vlákninu a vitamíny skupiny B a ďalšie minerály. Príprava je jednoduchá a nezaberie veľa času.
Potrebujeme:
- 250 g špaldovej hladkej múky
- 50 g mandľovej múky
- 200 g mrazeného hrášku mierne rozmrazeného
- 90 g marcipánu prírodného mandľového
- 80 g cukru trstinového
- 3 dcl acidofilného mlieka izbovej teploty
- 150 g rozpusteného masla
- 2 vajíčka
- 40 g bezfosfátového prášku do pečiva
- malá kávová lyžička škorice
- forma na muffiny
- papierové košíčky na muffiny výška 3cm
Postup:
V mise vymiešame rozpustené maslo, vajíčka, cukor a acidofilné mlieko. Pridáme doň múku, prášok do pečiva a škoricu. Premiešame. Zelený rozmrazený hrášok, alebo čerstvý rozmixujeme s marcipánom na hladkú kašu. Ak to robíte z čerstvého hrášku, pridáte 2 lyžice vody. Kaša musí byť jemná, bez šupiek, treba mixovať dlhšie. Hráškové pyré vmiešame do cesta a dôkladne zapracujeme varechou miešaním. Cesto musí byť hustejšie a musí sa pomaly liať. Košíčky umiestnime do formy a naplníme asi 1 cm od okraja cestom. Pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 20-22 minút. Muffiny vyberieme z formy, poukladáme na podnos, najlepšie drevený, a necháme vychladnúť. Z tejto dávky by vám malo vyjsť cca 22 muffiniek.