Oliverova oriešková torta
A ak má niekto niečo proti cukru - v koláči je hnedý, ktorý obsahuje melasu, a teda v nej minerálne látky, ktoré naše telo potrebuje. Hnedý cukor nie je jed, pokiaľ sa "užíva" s mierou. Mali by sme rozmýšlať nad každým jedlom, ktore ho obsahuje a jesť ho s mierou.
Ingrediencie:
Svetlý makový korpus:
- 5 žĺtok
- 5 bielok (sneh)
- 4-5 PL hnedého cukru (alebo podľa chuti)
- 3 PL olivového oleja
- 5 PL na jemno mletého kokosu
- 6 PL mletých mandlí
- 3 PL celého nemletého maku
- 1 KL prášku do pečiva
- môže byť vanilka – struk
Tmavý kakaový korpus:
- 3 žĺtka
- 3 bielka (sneh)
- 4 PL hnedého cukru
- 2 PL olivového oleja
- 2 zarovnané PL kakaa
- 4 PL mletých mandlí
- 4 PL mletých vlašských orechov
- ½ KL prášku do pečiva
Gaštanová plnka:
- gaštanové pyré
- trocha ryžovej alebo špaldovej smotany (ak nemáte tak sójové alebo ryžové mlieko)
Vanilková plnka:
- BIO vanilkový puding Alnatura – DM
- 4 PL cukru
- na potretie korpusov marhuľový džem (alebo podľa chuti)
Postup:
Svetlý korpus:
Žĺtka vymiešame s cukrom na penu, postupne prilievame olej. Zvlášť v miske vymiešame bielka. Do žĺtkovej peny opatrne s vareškou vmiešavame na striedačku po lyžičkách sneh z bielok a mandle, kokos, kypriaci prášok do pečiva a mak. Vylejeme do tortovej formy, ktorej spodok sme vystlali papierom na pečenie a boky vymátili maslom a vysypali celozrnnou múkou. Pečieme na 170 stupňov Celzia asi 15 minút. Či je cesto hotové, vyskúšame špajdlou, ktorou doň pichneme, ak sa prilepí, je ešte surové a treba ho piecť. Po vychladnutí vyberieme z formy a preložíme na papier na pečenie. Tento korpus by mal byť hrubší, budeme ho ešte prekrajovať.
Tmavý korpus:
Žĺtka vymiešame s cukrom na penu, postupne prilievame olej. Pridáme kakao a šlaháme ďalej. Zvlášť v miske vymiešame bielka. Do žĺtkovej peny opatrne s vareškou vmiešavame na striedačku po lyžičkách sneh z bielok, mandle, mleté vlašské orechy a kypriaci prášok. Vylejeme do pripravenej formy (ako predtým) a pečieme asi 10-15 minút tým istým spôsobom.
Gaštanová plnka:
Gaštanové pyré rozmrazíme pri izbovej teplote, prilejeme trošku rastlinnej smotany a vymiešame na krém.
Vanilková plnka:
Vanilkový puding rozmiešame v 300 ml sójového mlieka, pridáme cukor a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť pričom ho stále miešame, aby sa nevytvorili hrudky.
Prvý korpus preložíme na papieri na pečenie spodnou stranou nahor, opatrne odstránime papier na pečenie a prekrojíme na dve rovnaké polovice.
Každú potrieme džemom. Na spodnú polovicu ešte na džem natrieme gaštanovú plnku. Priložíme celým tmavým korpusom znova vrchnou stranou nadol, odstránime papier na pečenie a potrieme džemom a vanilkovou plnkou. Prikryjeme posledným zvyškom cesta a polejeme roztopenou čokoládou.