Gaštanová torta s limetkou a bylinkami
Mala som chuť na niečo sladko-zdravé aj trocha sofistikované. Preto som použila moju obľúbenú gaštanovú múku, ktorá má veľmi výraznú chuť a výborne sa mi s ňou pečie. Neobsahuje lepok a má málo bielkovín, ale za to veľa vlákniny a minerálov, vitamíny skupiny B a nenasýtené mastné kyseliny.
Potrebujeme:
Cesto:
- 150g gaštanovej múky
- 170g špaldovej hladkej múky
- 180g kvalitného živočíšneho masla 82%
- 100g kokosového cukru alebo trstinového
- 5 vajíčok
- štipka soli
- 1 malá lyžička sódy bikarbóny alebo bezfosfátový prášok do pečiva
- tortová forma s priemerom 24-28cm
- maslo alebo olivový olej na vymazanie formy
Krém:
- 200g mascarpone
- 150g bieleho jogurtu
- 150g ricotty
- 200g gaštanov pomletých uvarených alebo gaštanové pyré
- 2 lyžice ryžového sirupu, ak máme sladené gaštanové pyré, nepridávame ho
- 1 limetka, použijeme z nej šťavu a troška nastrúhanej kôry
- pár lístkov nasekanej stévie a medovky (cca 10ks spolu)
Príprava:
Urobíme si krém, ktorý dáme stuhnúť do chladničky asi na hodinu. Ricottu vymiešame spolu s ryžovým sirupom a limetkovou šťavou i kôrou. Rozmrazené gaštany dôkladne popučíme vidličkou v mise, metličkou zľahka vyšľaháme spolu s mascarpone na krémovú hmotu. Primiešame jogurt. Pridáme ochutenú ricottu a premiešame dohladka. Na záver pridáme nasekané lístky medovky a stévie.
Maslo necháme zmäknúť a vyšľaháme ho spolu s cukrom. Pridáme žĺtka a vymiešame do hladkého krému. Medzitým z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh v kuchynskom robote. Do našľahaného krému vsypeme obe pomiešané múky, spolu so sódou alebo práškom do pečiva. Vznikne lepkavé cesto, do ktorého trpezlivo a zľahka vmiešame sneh z bielka, aby sa cesto uvoľnilo a odľahčilo. Cesto dáme rovnomerne do formy vytretej tukom. Pečieme 30 minút pri teplote 180 stupňov Celzia a vyskúšame na záver špajlou, alebo špáradlom, či je cesto upečené. Tortu podávame vychladnutú spolu s krémom zvlášť v miske.