Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Špaldové osie hniezda s ryžovým sirupom a hroznovou múkou

Tieto osie hniezda s použitím netradičných múk som vymyslela pre spolužiakov mojej najmladšej dcéry v rámci Food revolution dňa. Ide o milú aktivitu, ktorá by mala trocha ,,nakopnúť ” ľudí k premyslenému výberu potravín, čo s potešením konštatujem, že sa aj darí, vidiac v poslednej dobe záujem o zdravšie suroviny.

Špaldové osie hniezda s ryžovým sirupom a hroznovou múkou
28. MÁJ 2014

Potrebujeme:

  • 830 g špaldovej múky hladkej
  • 50 g múky z hroznových jadierok
  • 50 g makadamovej múky (z makadamových orechov)
  • 60 g kvasníc v bio kvalite
  • 120 g masla kvalitného živočíšneho 82%
  • 120 g bieleho jogurtu
  • 4 dcl mlieka vlažného
  • 4 lyžice ryžového sirupu
  • 1 vajíčko
  • 80 g sušených hrozienok v bio kvalite /namočíme do vody alebo rumu J/
  • 1 lyžica kokosového cukru na posypanie
  • 1 vajce na potretie
  • 80 g masla na potretie
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 100 % kakaový raw prášok 2 lyžice
  • strúhaný kokos v bio kvalite 2 lyžice

Postup:

Špaldovú múku dáme do veľkej  misy, urobíme jamku a do vlažného mlieka /1dcl/ rozdrobíme droždie a dáme na 20 minút do tepla, aby sa urobil kvások. Môžeme pridať štipku cukru. Ak nám kvások "retiazkuje", pridáme ostatné múky, vajíčko, jogurt, maslo, ryžový sirup a vlažné mlieko a vypracujeme rukou hladké a pevné cesto. Miesime dôkladne, aby sa spojili všetky ingrediencie, minimálne  5 minút. Necháme na teplom mieste pod utierkou nakysnúť približne hodinu a štvrť.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme obdĺžnik asi 30 cm x 40 cm a výška cesta by mala byť 0,8 cm. Cesto natrieme rozpusteným maslom, zmiešaným so škoricou a troškou makadamovej múky. Posypeme kokosovým cukrom a namočenými hrozienkami. Zvinieme a krájame na 2 cm široké diely. Cesto môžeme posypať kakaovým práškom, alebo aj kokosom, základom je vždy maslo. Osie hniezda poukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie,  s medzerou vo vzdialenosti  3 cm medzi  hniezdami. Povrch potrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 20 minút. Z tejto dávky vám vyjde približne 40 ks osích hniezd. Recept môžete urobiť i v bezlepkovej verzii, ak použijete zmes bezlepkovej múky Schär mix B namiesto špaldovej hladkej múky.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Špaldové osie hniezda s ryžovým sirupom a hroznovou múkou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.