Špaldové osie hniezda s ryžovým sirupom a hroznovou múkou
Tieto osie hniezda s použitím netradičných múk som vymyslela pre spolužiakov mojej najmladšej dcéry v rámci Food revolution dňa. Ide o milú aktivitu, ktorá by mala trocha ,,nakopnúť ” ľudí k premyslenému výberu potravín, čo s potešením konštatujem, že sa aj darí, vidiac v poslednej dobe záujem o zdravšie suroviny.
Potrebujeme:
- 830 g špaldovej múky hladkej
- 50 g múky z hroznových jadierok
- 50 g makadamovej múky (z makadamových orechov)
- 60 g kvasníc v bio kvalite
- 120 g masla kvalitného živočíšneho 82%
- 120 g bieleho jogurtu
- 4 dcl mlieka vlažného
- 4 lyžice ryžového sirupu
- 1 vajíčko
- 80 g sušených hrozienok v bio kvalite /namočíme do vody alebo rumu J/
- 1 lyžica kokosového cukru na posypanie
- 1 vajce na potretie
- 80 g masla na potretie
- 2 lyžičky mletej škorice
- 100 % kakaový raw prášok 2 lyžice
- strúhaný kokos v bio kvalite 2 lyžice
Postup:
Špaldovú múku dáme do veľkej misy, urobíme jamku a do vlažného mlieka /1dcl/ rozdrobíme droždie a dáme na 20 minút do tepla, aby sa urobil kvások. Môžeme pridať štipku cukru. Ak nám kvások "retiazkuje", pridáme ostatné múky, vajíčko, jogurt, maslo, ryžový sirup a vlažné mlieko a vypracujeme rukou hladké a pevné cesto. Miesime dôkladne, aby sa spojili všetky ingrediencie, minimálne 5 minút. Necháme na teplom mieste pod utierkou nakysnúť približne hodinu a štvrť.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme obdĺžnik asi 30 cm x 40 cm a výška cesta by mala byť 0,8 cm. Cesto natrieme rozpusteným maslom, zmiešaným so škoricou a troškou makadamovej múky. Posypeme kokosovým cukrom a namočenými hrozienkami. Zvinieme a krájame na 2 cm široké diely. Cesto môžeme posypať kakaovým práškom, alebo aj kokosom, základom je vždy maslo. Osie hniezda poukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie, s medzerou vo vzdialenosti 3 cm medzi hniezdami. Povrch potrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 20 minút. Z tejto dávky vám vyjde približne 40 ks osích hniezd. Recept môžete urobiť i v bezlepkovej verzii, ak použijete zmes bezlepkovej múky Schär mix B namiesto špaldovej hladkej múky.