Inšpirovala som sa babkiným posúchom, ale použila som múku, z ktorej pečiem chlieb: celozrnnú, ražnú a mix špaldovej hladkej a špaldovej celozrnnej.
Ak si ho sami spravíte, máte istotu, že v ňom nenájdete napríklad varené zemiaky, zahusťovadlá, sóju či škroby (viď etiketa).
Chystáte sa na posedenie s priateľmi. Tejto pochúťke neodolajú!
Viete pripraviť praženicu bez vajíčok? Vravíte, že nie. Tak potom vyskúšajte tento recept a budete prekvapení!
Tento koláč je veľmi jednoduchý aj pre začiatočníkov, všetko sa mieša sa v jednej miske. Použila som moje obľúbené moruše, ale môžete použiť aj čerstvé čučoriedky, alebo maliny s makom celkom synchronizujú.
Mrkva a kapučíno? Všetko je možné a navyše to aj skvelo chutí.
Základom baba ganoush je baklažán, ktorý sa pripravuje tradične tak, že sa upečie v rúre, alebo sa pečie priamo na otvorenom ohni, čím získava jemne zaúdenú príchuť. Ja doma samozrejme otvorený oheň nemám, a tak prišla na rad moja elektrická rúra.
Okrem bublaniny sa dá vymyslieť hocičo, je na vás, akú kombináciu máte radi. Ja som si vymyslela tvaroh, višne, kokos a bol z toho naozaj vynikajúci koláč! Hlavne jednoduchý, rýchly, zvládnete ho ľavou zadnou!
Jeme ich plnené, ako prílohu ku šalátom, s hummusom. Jeden čas sme kupovali tortilla placky v obchodoch, ale len veľmi ťažko sa zháňajú také, ktoré neobsahujú nespočetne veľa éčok, rôzne stabilizátory typu guarová guma či kypriace látky, konzervačné látky a tak ďalej a tak ďalej.
V plnke som použila maracujovú vlákninu na zahustenie, kokos a 400 gramov kešu orechov v biokvalite, čím sa koláč stáva plný prospešných tukov a minerálov. I tu však platí všetko s mierou. Koláč je veľmi sýty a chutný. Rozdelila som ho na 12 častí a s kalóriami vás strašiť nebudem, stačí však jeden kúsok na raňajky.
Huby sú skvelé potraviny. Ani rastliny, ani živočíchy. Nachádzajú sa kdesi medzi týmito dvoma druhmi. Z pohľadu živín obsahujú huby veľa minerálov, vlákniny, esenciálnych aminokyselín, vitamín D a niacín (B3), riboflavín (B2), majú nízky obsah kalórií a sú takmer bez tuku.
Túto polievku som ponúkla s malou dušičkou mojej Grétke. Má rada paradajkovú polievku zo školskej jedálne a moje doterajšie pokusy zatiaľ jedálenskú polievku netromfli. Tak som sa nahnevala a rozhodla sa paradajkovú polievku urobiť dokonalou.
Mangold je výživnejší ako špenát, preto je vhodnou súčasťou jedálneho lístka, obzvlášť v detskej strave. Je bohatým zdrojom vitamínov A, C a P, minerálnych a ochranných látok. Z minerálov obsahuje draslík, fosfor, vápnik, horčík, sodík a železo, z ochranných rutín a kvercetín, ktoré spolu s kyselinou askorbovou (vitamín C) majú protisklerotické a protizápalové účinky.
Počuli ste už niekedy o karfiolovom ceste? Nám o ňom nedávno rozprával jeden kamarát a veľmi si ho pochvaľoval, tak sme sa tento týždeň pustili do príprav.
Tieto koláčiky sú variáciou moravských koláčov, niečo podobné robievala ešte moja mama a ja som si ich po svojom upravila.
O tom, že aj fašírky sú zdravé, sa presvedčíte v nasledovnom recepte.
Rebarbora je zelenina, aj keď si ju často mýlime s ovocím. To preto, lebo kto už by dával zeleninu do sladkých koláčikov! Ale je to zelenina, ktorá obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a potrebnej vlákniny. Z vitamínov sú to hlavne vitamíny skupiny B (najmä kyselina listová) a z minerálov vápnik, horčík, draslík.
Quinoa je skvelou potravinou nielen vďaka jedinečnej chuti, ale aj obsahu zdraviu prospešných látok.
Čaje môžem piť celý deň a každý deň, studené, horúce, ľadové, s medom, bez medu, s mliekom, bez mlieka, indické, čínske, japonské, slovenské lúčne, zelené, čierne, bylinkové, biele, levanduľové, jednoducho som "čaja čajová". A hoci tento experiment nie je čajom v pravom slova zmysle - aj preto som ho nazvala limonádou - je úžasne osviežujúci práve v týchto horúčavách.