Zeleninová quinoa zapekaná s kozím syrom
Quinoa je skvelou potravinou nielen vďaka jedinečnej chuti, ale aj obsahu zdraviu prospešných látok.
Na prípravu 4 porcií potrebujeme:
- 2/3 hrnčeka obilniny quinoa
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 1/2 batátu
- 1 kokosové mlieko v plechovke
- soľ
- korenie
- 8 plátkov kozieho syra
- 1/2 ČL sušený cesnak
- petržlenová vňať
- 5 PL olivový olej
- paradajky
Postup prípravy:
Quinou prepláchneme a zalejeme raz takým množstvom vody s kokosovým mliekom, ako sme mali v pohári. Stálym miešaním privedieme quinou do varu a stále miešame, kým sa voda s mliekom neodparí a quinoa nie je mäkká. Odstavíme a pustíme sa do zeleniny. Batáty si nakrájame na kocky a pečieme ako opekané zemiaky na olivovom oleji. To isté urobíme s cuketou aj s baklažánom. Zeleninu primiešame ku quinoi a ochutíme soľou, korením, sušeným cesnakom a petržlenovou vňaťou. Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať aj 1/3 hrnčeka nastrúhaného parmezánu a zamiešať. Ja som ho tentokrát nedala. Naberieme si úhľadné kôpky quinoi na zapekaciu misku, alebo pekáč, na ňu uložíme kozí syr a zapekáme krátko v rúre na najvyššom stupni, kým syr "zozlátne". Podávame s čerstvými paradajkami alebo s listovým šalátom.