Baba ganoush alebo keď baklažán chutí inak
Základom baba ganoush je baklažán, ktorý sa pripravuje tradične tak, že sa upečie v rúre, alebo sa pečie priamo na otvorenom ohni, čím získava jemne zaúdenú príchuť. Ja doma samozrejme otvorený oheň nemám, a tak prišla na rad moja elektrická rúra.
Receptúra prípravy baba ganoush sa v jednotlivých krajinách líši. Niekde sa pripravuje s paradajkami a zeleninou, inde len s cibuľkou, alebo iba s cesnakom, tahini pastou. Bežne sa však v každej podobe podáva s olivovým olejom a koncentrátom s jadierok granátového jablka.
Použité suroviny:
- 2-3 baklažány (ja som mala len dva, takže stačili)
- 3 strúčiky cesnaku roztlačené a zmiešané s lyžičkou soli
- šťava z limetky (môžete použiť aj citrón)
- 2 lyžice tahini (sezamovej pasty)
- 3 lyžice kvalitného extra panenského olivového oleja
- čierne korenie podľa chuti
- ak chcete ešte pikantnejšiu verziu, môžete pridať chilli
- najemno nasekaná čerstvá petržlenová vňať
- zrniečka z granátového jablka (koncentrát som nemala, a tak som použila jadierka)
Príprava:
Baklažán poprepichutje vidličkou, ak je veľmi veľký, tak ho prekrojte na polovicu a na plechu ho nechajte piecť pri teplote 180-200 stupňov Celzia 15-20 minút. Koža musí byť tmavá a baklažán mäkký. Nechajte ho vychladnúť. Zmiešajte cesnak, šťavu z limetky, tahini, olivový olej a korenie. Lyžičkou vydlabte mäkký stred baklažánu a pridajte do zmesi. Dobre premiešajte. Pred podávaním ešte pokvapkajte olivovým olejom, posypte petržlenovou vňaťou.
Ja som do tejto zmesi ešte pridala semienka s granátového jablka, a tak bol môj baba ganoush sviežejší.
K tomuto dipu som si pripravila špaldové khubzy, tortilly takto:
Použité suroviny:
- 35 g masla
- 150 g špaldovej celozrnnej múky
- 100 ml vody
- asi 5g prášku do pečiva (malá lyžička)
- soľ
Príprava:
Do špaldovej múky sme pridali soľ, prášok do pečiva, premiešali sme túto sypkú zmes a pridali zmäknuté maslo (prípadne môžete použiť aj kvalitnú domácu masť) a vypracovali sme cesto. Rozdelili sme ho na 4 diely a rozvaľkali do kruhu. Trochu sme cesto podsypávali múkou, aby sa nelepilo. Khubzy, tortilly sme piekli na suchej panvici krátko z oboch strán.
Odporúčame prečítať:
Riešite dilemu, čo jesť po behu? Už nemusíte!
Prečo v strave uprednostniť celozrnné potraviny
Zdroj: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=1796
Ilustračné foto: www.freedigitalphotos.net (nuttakit)
Diskusia k článku - Baba ganoush alebo keď baklažán chutí inak
Nový príspevok
100% BIO zelený čaj z oblasti Kjoto Japonsko, veľmi zdravý ,aj na chudnutie http://goo.gl/NgFAew