Pridaj sa do LETNÉHO SHAPU so Supershape, začať môžeš aj DNES!

LETNÝ SHAPE 2025

Baba ganoush alebo keď baklažán chutí inak

Základom baba ganoush je baklažán, ktorý sa pripravuje tradične tak, že sa upečie v rúre, alebo sa pečie priamo  na otvorenom ohni, čím získava jemne zaúdenú príchuť. Ja doma samozrejme otvorený oheň nemám, a tak prišla na rad moja elektrická rúra.

Keď baklažán chutí inak – Baba ganoush
24. JUL 2014

Receptúra prípravy baba ganoush sa v jednotlivých krajinách líši. Niekde sa pripravuje s paradajkami a zeleninou, inde len s cibuľkou, alebo iba s cesnakom, tahini pastou. Bežne sa však v každej podobe podáva s olivovým olejom a koncentrátom s jadierok granátového jablka.

Použité suroviny:

  • 2-3 baklažány (ja som mala len dva, takže stačili)
  • 3 strúčiky cesnaku roztlačené a zmiešané s lyžičkou soli
  • šťava z limetky (môžete použiť aj citrón)
  • 2 lyžice tahini (sezamovej pasty)
  • 3 lyžice kvalitného extra panenského olivového oleja
  • čierne korenie podľa chuti
  • ak chcete ešte pikantnejšiu verziu, môžete pridať chilli
  • najemno nasekaná čerstvá petržlenová vňať
  • zrniečka z granátového jablka (koncentrát som nemala, a tak som použila jadierka)

Príprava:

Baklažán poprepichutje vidličkou, ak je veľmi veľký, tak ho prekrojte na polovicu a na plechu ho nechajte piecť pri teplote 180-200 stupňov Celzia 15-20 minút. Koža musí byť tmavá a baklažán mäkký. Nechajte ho vychladnúť. Zmiešajte cesnak, šťavu z limetky, tahini, olivový olej a korenie. Lyžičkou vydlabte mäkký stred baklažánu a pridajte do zmesi. Dobre premiešajte. Pred podávaním ešte pokvapkajte olivovým olejom, posypte petržlenovou vňaťou.

Ja som do tejto zmesi ešte pridala semienka s granátového jablka, a tak bol môj baba ganoush sviežejší.

K tomuto dipu som si pripravila špaldové khubzy, tortilly takto:

Použité suroviny:

  • 35 g masla
  • 150 g špaldovej celozrnnej múky
  • 100 ml vody
  • asi 5g prášku do pečiva (malá lyžička)
  • soľ

Príprava:

Do špaldovej múky sme pridali soľ, prášok do pečiva, premiešali sme túto sypkú zmes a pridali zmäknuté maslo (prípadne môžete použiť aj kvalitnú domácu masť) a vypracovali sme cesto. Rozdelili sme ho na 4 diely a rozvaľkali do kruhu. Trochu sme cesto podsypávali múkou, aby sa nelepilo. Khubzy, tortilly sme piekli na suchej panvici krátko z oboch strán.

Odporúčame prečítať:

Riešite dilemu, čo jesť po behu? Už nemusíte!

Prečo v strave uprednostniť celozrnné potraviny

 

Zdroj: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=1796
Ilustračné foto: www.freedigitalphotos.net (nuttakit)

Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (1)

Diskusia k článku - Baba ganoush alebo keď baklažán chutí inak

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

penicilin@centrum.sk
penicilin
 27.7.2014 13:48

100% BIO zelený čaj z oblasti Kjoto Japonsko, veľmi zdravý ,aj na chudnutie http://goo.gl/NgFAew