Zdravšia verzia paradajkovej polievky
Túto polievku som ponúkla s malou dušičkou mojej Grétke. Má rada paradajkovú polievku zo školskej jedálne a moje doterajšie pokusy zatiaľ jedálenskú polievku netromfli. Tak som sa nahnevala a rozhodla sa paradajkovú polievku urobiť dokonalou.
Na prípravu 4 porcií potrebujeme:
- 4 ks domáce paradajky veľké asi ako vajíčko
- 2 ks sušených paradajok
- 1 plechovka pasírovaných paradajok
- 1 hrnček vody
- hrsť čerstvej bazalky
- štipka sušeného oregána
- himalájska soľ (každý podľa svojej chuťovej potreby)
- čierne korenie
- 1 PL agáve
- 1 ČL maslo ghee
- 1 hrnček celozrnnej tarhone
- 1 hrnček strúhaného syru gouda
Postup prípravy:
Paradajky čerstvé, sušené, pasírované, vodu, bazalku, oregáno, agáve a soľ som vložila (naliala do Vitamixu a mixovala na najvyššom stupni asi 1 minútu), ak nemáte Vitamix, robte to v ponornom mixéri, alebo v klasickom s nožmi v tvare S. Zmes som preliala do hrnca a pridala som čierne korenie a maslo ghee. Nechala som to trošku zohriať. Uvarila som tarhoňu ako cestoviny: teda bez praženia nasucho a nastrúhala som goudu. Nabrala som polievku na tanier, vložila do nej kôpku tarhone a posypala to strúhaným syrom.