Kel má väčšina z nás spojený s detstvom, školskou jedálňou a s krivením nosa. A to je veľká škoda. Lebo sa dá pripraviť na vynikajúce spôsoby, a navyše krížokvetá zelenina ako brokolica, kaleráb, kapusta, karfiol, kel či ružičkový kel majú mimoriadny význam v prevencii rakoviny vďaka obsahu glukozinolátov, silných protirakovinových látok nachádzajúcich sa výlučne v nich.
Neviete, čo si dať dnes na obed? Vyskúšajte tento chutný recept, potešíte naozaj celú rodinu.
Pre milovníkov curry sme pripravili skvelú zeleno-oranžovú pochúťku, za ktorou sa len tak zem zľahne. Prvýkrát nám ju pripravil jeden z našich degustátorov Lukáš a išli sme sa zadusiť. Samozrejme, že v tom pozitívnom slova zmysle.
"V Španielsku sa varí skvelo, ale mám rada všetky kuchyne, najmä taliansku. Tento recept je z vlastnej dielne a patrí k mojim najobľúbenejším. Mám rada jedlá, ktoré môžete dať do stredu stola a každý si vezme koľko chce," povedala svetoznáma tenistka Anabel Medina-Garrigues.
"Rada varím tie jedlá, do ktorých môžem pridávať stále nové ingrediencie. Takto som sa vlastne naučila variť – doslova som sa hrala s jedlom a skúšala, čo mi bude chutiť," povedala svetoznáma tenistka Patty Schnyder.
Mrkvové placky sú skvelá vec. Sú ľahké, nejde do nich žiadna múka, sú zdravé a diétne, sú hotové asi za pätnásť minút. A na rozdiel od tých zemiakových by ste po ich zjedení nemali skončiť na pohotovosti so žlčníkovým záchvatom. Čo som do nich všetko dala? Celý zväzok mrkvy, čili vločky, vlašské orechy a voňavý koriander.
Mäso som vložila do hrnca, spustila funkciu FRY, osmažila, to isté som urobila so zeleninou, potom som to celé podliala vínom, vyredukovala, zaliala vývarom, zapla tlačítko STEW a po hodine a pol som mala na tanieri šťavnaté, mäkké a rozpadávajúce sa mäso…
Aj z troch jednoduchých a bežne dostupných ingrediencií sa dá vykúzliť chutné, zdravé, lacné a relatívne rýchle jedlo. Pyré, salsa a zvyšok len tak orestovať a k tomu pridať nejakú bielkovinu, či už grilovaný tofu syr alebo hermelín.
Plnený opekaný balkažán s pažítkovou omáčkou je chutné, zdravé a na prípravu jednoduché jedlo. Nezaberie vám viac ako 20 minút.
Šošovica, mrkva a petržlen. To sú tri hlavné ingrediencie na prípravu tohto pokrmu.
Toto zdravé jedlo si môžete pripraviť nielen na Vianoce, ale aj počas roka.
Áno, vieme, zvolili sme veľmi exkluzívny názov. "Knedlo tempeh zelo" evokuje skôr bežný obed v socialistickej závodnej jedálni, ale na našom prevedení si určite zgustne aj nejeden jedák vepřového. Ako náhradu “flákoty” sme použili údený tempeh, ktorý má síce dosť výraznú chuť, ale v kombinácii s domácou knedľou, červenou kapustou a omáčkou zo šalotiek a červeného vína vám roztancuje chuťové poháriky.
Par info o maku: obsahuje pozoruhodné množstvo bielkovín, vlákniny, tukov (hlavne kyselinu linolovú), vitamín E. Je bohatý na železo, horčík a predovšetkým na vápnik, oveľa viac než mlieko či mliečne výrobky. Je účinný aj ako prevencia proti osteoporóze. Má upokojujúce účinky a priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Obsahuje všetky dôležité látky na podporu krvotvorby, pôsobí proti anémii a stresu.
Rýchle, chutné a zdravé jedlo si môžete pripraviť aj vy, vďaka receptu od moderátorky Didiany. Sliminbox špíz so zeleninovým pyré si určite obľúbite.
Ďalší z vegetariánskych receptov, ktoré nie sú náročné na prípravu a zahrejú počas chladných večerov. A ak zbožňujete karí, určite zemiakovo-karfiolové vyskúšajte.
Práve je sezóna cvikle a jabĺk, ktoré si s imunitou hravo poradia. Cvikla znižuje hladinu cholesterolu, zmierňuje infekcie dýchacích ciest, obnovuje funkcie pečene a obličiek, má protirakovinotvorné účinky a šťava z cvikly je prospešná pri menštruačných ťažkostiach. A okrem iného dodáva vlasom lesk, pleti pružnosť a nechtom pevnosť. No nedajte si:)
Ak si chcete pochutnať na obľúbenom jedle, ktoré si rada pripravuje aj herečka Eva Sakalová, ponúkame vám recept. Jedlo je nielen zdravé, ale aj chutné a rýchle na prípravu.
Quinoa sa v našich domácnostiach udomácňuje pomaly, preto je každý další recept len vítaný. Dnes v ňom hlavnú úlohu hrá aj brokolica.
Správne nabitie svalov energiou pred športovým výkonom je kritickým faktorom pre úspech v tréningu, v pretekoch, ale aj pre samotný pocit z rekreačnej športovej aktivity. Preto je veľký rozdiel, či si dáme len samotný banán so sladkým jogurtom, alebo sa pohráme o niečo viac a naučíme sa správne kombinovať kvalitné ingrediencie pre dostatočné napumpovanie sa postupne uvoľňujúcimi zdravými sacharidmi.