Domáce zemiakovo-makové šúľance
Par info o maku: obsahuje pozoruhodné množstvo bielkovín, vlákniny, tukov (hlavne kyselinu linolovú), vitamín E. Je bohatý na železo, horčík a predovšetkým na vápnik, oveľa viac než mlieko či mliečne výrobky. Je účinný aj ako prevencia proti osteoporóze. Má upokojujúce účinky a priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Obsahuje všetky dôležité látky na podporu krvotvorby, pôsobí proti anémii a stresu.
Skúste tieto šúľance s makom urobiť aj na Vianoce, rozdiel vôbec nespoznáte, navyše s použitím celozrnnej múky bude toto jedlo sýtejšie, takže ho aj menej zjete :) Čo je cez Vianoce plus :)
INGREDIENCIE
Asi pre 5 osôb:
- 4 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
- cca 300 g celozrnnej špaldvej múky alebo koľko prijíme cesto
- 80 g pohánková krupica
- 2 vajcia
- zomletý mak
- hnedý cukor (med)
- maslo
POSTUP
Uvarené zemiaky zbavíme šupky, nastrúhame najemno, pridáme vajcia, krupicu a postupne pridávame múku. Cesto musí mať tvar a nesmie sa lepiť na ruky. Na pomúčenej doske potom tvarujeme šúlance nasledovným spôsobom: cesto si rozdelíme asi na osminy, z každej osminky rukami vyvaľkáme jeden veľký šúľok, ktorý pokrájame na kúsky a z každého kúska ušúľame malý šúľok. Šúľky varíme vo vriacej osolenej vode asi 6 – 10 minút – podľa veľkosti.
Na polevu si pripravíme vodu, maslo a cukor, poprípade med. Vo vode tieto ingrediencie (maslo a cukor) rozpustíme, šúlance posypeme makom a polejeme polevou.
Dobrú chuť!