Cviklovo-zemiakový šalát s grilovanou makrelou – naj na imunitu
Práve je sezóna cvikle a jabĺk, ktoré si s imunitou hravo poradia. Cvikla znižuje hladinu cholesterolu, zmierňuje infekcie dýchacích ciest, obnovuje funkcie pečene a obličiek, má protirakovinotvorné účinky a šťava z cvikly je prospešná pri menštruačných ťažkostiach. A okrem iného dodáva vlasom lesk, pleti pružnosť a nechtom pevnosť. No nedajte si:)
SUROVINY
Ingrediencie na šalát :
- 1/2kg nových zemiakov
- 4 kúsky uvarenej červenej repy
- ½ malého uvareného zeleru
- 1 červená cibuľa
- 4 PL olivového oleja
- 4PL citrónovej šťavy
- 1PL bieleho balzamika
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne mleté korenie
- bylinky (ja som použila pažitku a koriander, ale fajn je aj petržlenová vňať alebo jarná cibuľka)
Ingrediencie na makrelu:
- 1 údená makrela
- 2-3PL olivového oleja
- 1ČL strúhanej citrónovej kôry z bio citróna
- 1PL citrónovej šťavy
- hrsť čerstvej koriandrovej vňate
- Soľ, korenie
- chilli
POSTUP
Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky a premiešame s nakrájanou repou a zelerom. Zmiešame olivový olej, ocot, citrónovú šťavu, najemno nakrájanú cibuľu a cesnak, soľ, korenie, najemno nakrájané bylinky a poriadne premiešame spolu so zeleninou. Kto má rád plnšiu chuť, môže pridať hustý biely jogurt.
Makrelu z každej strany na chrbte narežeme (cca 5 rezov, nie až ku kosti, stačí tak 1cm), ogrilujeme z oboch strán (cca 5-6 minút z každej strany). Zmiešame olivový olej, strúhanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu, nasekaný koriander, chilli, osolíme, okoreníme. Omáčkou potrieme makrelu a podávame.