Baklažánové stromčeky v mandľovo-sezamovej kruste s ľahkým zemiakovým šalátom
Toto zdravé jedlo si môžete pripraviť nielen na Vianoce, ale aj počas roka.
Recept pre 4 osoby
Potrebujeme:
Na baklažány v kruste:
- 2 väčšie baklažány
- 100 g mandľových plátkov/ nasekaných mandlí
- 50 g lúpaného sezamu
- vajíčko (od sliepok z voľného výbehu)
- celozrnnú špaldovú múku
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- citrón
- sol’, korenie, 1 čajová lyžička mletého kardamonu
Na ľahký zemiakový šalát:
- 6 – 8 stredne veľkých zemiakov
- 3 väčšie mrkvy
- 3 stonky stopkového zelera
- 1/4 zelera
- 1 červenú cibuľu
- 5 zaváraných uhoriek
- citrón
- soľ, korenie
- krájač na zemiaky
Na baklažánovú “paštétu” s brusnicami a mandľami:
- odrezky z baklažánov, z ktorých sme vyrezávali stromčeky
- šťavu zo štvrtky citróna
- soľ, korenie
- krekre alebo trojuholníčky chleba na naservírovanie
- na hrsť sušených alebo čerstvých brusníc
- mandľové lupienky na ozdobenie
pozn. : servírujeme ako predjedlo
Baklažány opláchneme v teplej vode a pozdĺž nakrájame na hrubšie, asi 1 cm kúsky. Tieto predelíme na polovicu a vyrežeme z nich stromčeky. Ak nemáte veľa času, baklažán jednoducho nakrájate na kolieska. Potom ho osolíme a necháme 10 min. odstáť, aby pustil šťavu. Ak vyrezávate stromčeky, zvyšné kúsky baklažánu nevyhadzujte! Dajte ich do misky a tiež osoľte. Spravíme si z nich vynikajúce, priam luxusné predjedlo.
Pripravíme si prísady na obaľovanie stromčekov: do jednej misky pôjde múka, do druhej vajíčko a do poslednej mix jemne nasekaných mandlí, sezamu, kardamonu, soli a korenia.
Baklažán opláchneme vodou a pomocou kuchynskej utierky utrieme do sucha. Strúčiky cesnaku pretlačíme a zmiešame ich s takým množstvom olivového oleja, aby sme ním potreli všetky baklažánové stromčeky z oboch strán a trošku pridali aj na zvyšné kúsky, ktoré máme v samostatnej miske. Takto predpripravené stromčeky obaľujeme do trojobalu: najskôr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v kruste.
Rúru si predhrejeme na 180° a baklažány pečieme 35-40 min, pričom ich v strede pečenia otočíme.Zvyšné baklažánové kúsky pečieme spolu so stromčekmi na samostatnom plechu po rovnakú dobu. Po upečení ich necháme vychladnúť, rozmixujeme ponorným mixérom do hustej pasty a ochutíme soľou a korením a šťavou zo štvrtky citróna. Podávame ako predjedlo napr. so sušenými brusnicami posypané mandľovými plátkami.
Kým sa baklažány pečú, pripravíme si zemiakový šalát. Zemiaky opláchneme a dáme ich celé aj so šupkou variť do osolenej vody. Varíme na miernej teplote, kým sú mäkké (cca. 35 min.) – zistíte to tak, že sa do nich dá ľahko vpichnúť vidlička. Mrkvu očistíme, nakrájame na veľmi malé kocky a dáme variť do mäkka v samostatnom hrnci v osolenej vode. Do posledného, tretieho hrnca (do tretice všetko dobré) vložíme očistený a na kocky nakrájaný zeler a zalejeme vodou tak, aby bola tesne nad hladinou zelera. Pri miernej teplote necháme variť 20 min. a spravíme si tak prírodný zelerový vývar, ktorým neskôr zalejeme šalát a dodáme mu nezameniteľnú, čerstvú chuť.
Keď je všetko uvarené, scedíme mrkvu aj zemiaky a necháme trošku vychladnúť. Zemiaky očistíme a pomocou krájača pretlačíme a vytvoríme tak malé kúsky. Pridáme mrkvu, na veľmi malé kúsky nakrájanú cibuľu, na malé kocky nakrájané zavárané uhorky a stopkový zeler. Osolíme, okoreníme, ochutíme šťavou z polky citróna a po menších dávkach pridávame zelerový vývar dovtedy, kým sa vám šalát zdá byť tak akurát klzký – my sme ho použili celý.
Diskusia k článku - Baklažánové stromčeky v mandľovo-sezamovej kruste s ľahkým zemiakovým šalátom