Vianočné “knedlo, tempeh, zelo”
Áno, vieme, zvolili sme veľmi exkluzívny názov. "Knedlo tempeh zelo" evokuje skôr bežný obed v socialistickej závodnej jedálni, ale na našom prevedení si určite zgustne aj nejeden jedák vepřového. Ako náhradu “flákoty” sme použili údený tempeh, ktorý má síce dosť výraznú chuť, ale v kombinácii s domácou knedľou, červenou kapustou a omáčkou zo šalotiek a červeného vína vám roztancuje chuťové poháriky.
Recept pre 4 osoby
DOMÁCA KNEDĽA
Na knedľu (vychádza pre 6 osôb) potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce (od sliepok z voľného výbehu)
- 100 g masla
- 400 ml mlieka
- 1/2 kocky droždia
- 1/2 čajovej lyžičky cukru
- soľ
- 2 rožky (môžete aj vynechať)
- parák, väčší hrniec
Ako prvé si zohrejeme mlieko tak, aby bolo teplé, ale nie horúce. Začneme zarobením kvásku: do 100 ml teplého mlieka dáme štipku soli a cukor. Pridáme droždie, ktoré rozdrobíme na malé kúsky a dobre rozmiešame. Necháme 5-10 min. vykysnúť (vo väčšom hrnčeku, aby Vám to nevykypelo), počas toho 2-krát premiešame.
Kým kvások pracuje, nakrájame maslo na malé kúsky a roztopíme v zvyšnom teplom mlieku. Do misky si prichystáme ďalšie ingrediencie: múku, vajíčko, soľ a pridáme mlieko s maslom a nakoniec kvások. Všetko zmiešame a vypracujeme vláčne cesto – ak budete cesto spracovávať ručne, trvá to cca. 20 min. kým je hotové (leskne sa). Celkom makačka! Môžete si pomôcť kuchynským robotom, skráti sa aj doba miešania (cca. 8 min.).
Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste 45 min. Rohlíky nakrájame na malé kocky. Po 45 min. cesto pomocou špachtle vyberieme a položíme na múkou posypanú pracovnú plochu. Ručne vmiešame kúsky rohlíkov a vytvoríme z neho štyri menšie bochníky, ktoré necháme ešte 10-15 min. kysnúť.
Parák potrieme maslom a vložíme do väčšieho hrnca s vodou tak, aby bol tesne nad vodou. Keď voda vrie, položíme na parák 2 bochníky. Miesto, na ktorom sa navzájom dotýkajú, potrieme maslom, aby sa nezlepili. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme 20 min. pariť pri miernej teplote. Pokrievku počas celej doby parenia necháme prikritú! Po 20 min. odokryjeme, knedle popicháme vidličkou, aby unikla para a opatrne vytiahneme. Celý proces zopakujeme so zvyšnými dvoma bochníkmi. Znie to možno trošku komplikovane a aj nám chvíľku trvalo, kým sme sa odvážili, ale ku kupovanej knedľe sme sa už viac nevrátili.
TEMPEH S TMAVOU OMÁČKOU ZO ŠALOTIEK
Potrebujeme:
- 2 balenia tempehu (my sme použili údený bio tempeh)
- Na vínovo-šalotkovú omáčku:
- 8 väčších šalotiek
- 200 ml červeného suchého vína
- 700 ml zeleninového vývaru
- polku čajovej lyžičky mletej škorice
- polku čajovej lyžičky semien horčice čiernej
- štvrť čajovej lyžičky kardamonu
- čierne korenie
- olivový olej alebo kokosový tuk
Šalotku očistíme, rozkrojíme na štvrtky, okoreníme čiernym korením z mlynčeka, pridáme horčicové semiačka a zľahka opražíme na olivovom oleji alebo kokosovom tuku. Podlejeme 200 ml červeného vína, pridáme škoricu, kardamon a varíme na miernom ohni. Ako sa nám tekutina postupne odparuje podlievame šalotky zeleninovým vývarom. Ak má mať omáčka tú správnu lahodnú chuť, varíme ju aj hodinku a pol na miernom ohni. Hotovú zmes nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom. Keďže sú sviatky pokoja, tak na túto lahôdku určite budeme mať čas:) Omáčka za vám za trpezlivosť odvďačí priam božskou chuťou.
Príprava tempehu je veľmi jednoduchá a rýchla. Vlastne ho iba nakrájame na trojuholníčky a opražíme z každej strany na oleji. Za 2 minútky je hotový, preto ho pripravujeme tesne pred servírovaním.
ČERVENÁ KAPUSTA
Potrebujeme:
- stredne veľkú hlávku červenej kapusty
- 1 cibuľu
- 50 g hnedého cukru
- 50 ml červeného vína
- 2 čajové lyžičky mletej rasce
- 1 bobkový list
- olej alebo kokosový tuk
Z červenej kapusty odstránime vrchné listy, odrežeme hlúb, nakrájame na osminy a (pomocou kuchynského robota) nasekáme. Cibuľu očistíme, nakrájame na malé kocky a na oleji opražíme spolu s bobkovým listom do sklovita. Pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Ďalej pridáme rascu, zalejeme červeným vínom a počkáme kým nám to zovrie. Potom nasleduje nasekaná kapusta a soľ. Hrniec prikryjeme pokrievkou a pri miernej teplote dusíme do mäkka cca. 35 min.
Teraz už len všetko naaranžovať na tanier a hostina môže začať! Dobrú chuť a Šťastné a Veselé!!!