Cez víkend som sa konečne dostala ku knihe, na ktorú som si brúsila zuby už dlhšie. Ide o The Lebanese kitchen od Salmy Hage, ktorá má viac ako 50-ročné skúsenosti s varením tradičnej libanonskej kuchyne. Ako prvý som vyskúšala cviklový hummus – skvelé, chutné a rýchle jedlo. K tomu už len pita chlieb, a čerstvá koriandrová vňať.
Základom tohto receptu je špenát, ktorý je extrémne bohatý na antioxidanty. Najmä keď je čerstvý. Je zdrojom mnohých vitamínov, magnézia, kalcia, zinku, proteínov, omega-3 kyselín, … a samozrejme železa. Je úžasné, že niečo tak zdravé, je aj tak chutné. Pustime sa teda do toho!
Vedeli ste, že základným problémom jogurtov už vôbec nie je obsah tuku, ale práve obsah cukru a chemikálii (éčiek), ktoré sú v súčasnosti pridávané do známych jogurtov. Tučný znamená skutočný, zdravý a minimálne upravovaný.
Práve tento druh tekvice je vhodný na prípravu aj so šupkou, kde sa nachádza najviac vitamínov a vlákniny. Tekvica pomáha pri poruchách funkcie žalúdka, ochoreniach sleziny a pankreasu, liečbe cukrovky. obsahuje veľa vitamínov, medzi ktorými dominuje vitamín A, C, B a ešte veľa vlákniny. Betakarotén v nej je sillný a prírodný antioxidant. Je málo kalorická, no zároveň je krém z nej veľmi sýty, preto je vhodná pri redukčných diétach.
Quinoa sa v našich domácnostiach udomácňuje pomaly, preto je každý další recept len vítaný. Dnes v ňom hlavnú úlohu hrá aj brokolica.
Správne nabitie svalov energiou pred športovým výkonom je kritickým faktorom pre úspech v tréningu, v pretekoch, ale aj pre samotný pocit z rekreačnej športovej aktivity. Preto je veľký rozdiel, či si dáme len samotný banán so sladkým jogurtom, alebo sa pohráme o niečo viac a naučíme sa správne kombinovať kvalitné ingrediencie pre dostatočné napumpovanie sa postupne uvoľňujúcimi zdravými sacharidmi.
Cez víkend som trochu relaxovala na záhrade. Pooberala som poslednú úrodu cukín a rajčín. Polka nasadeného šalátu žiaľ neprežila nočné mrazy, ale zato koriandru a špenátu sa nič nestalo…Tak som ich využila do jesenného šalátu, k tomu grilovaný steak a aromatické koriandrové pesto, ktoré sa výborne hodí k rybám…Skvostná večera hotová za 15 minút.
Nie veľa ľudí vie, že mexická kuchyňa patrí medzi jednu z najzdravších na svete! Vďačí za to najmä tomu, že využíva veľa čerstvých surovín, nízko koncentrovaných sacharidov (strukoviny, zeleninu…), korenie, ktoré podporuje detoxikáciu organizmu (oregano, koriander), zrýchľuje metabolizmus (čili) a stabilizuje cukor v krvi (škorica).
Dobrý quiche vie byť chutným dezertom alebo pokojne aj hlavným chodom, keď k nemu pridáte šalát. Tento je šťavnatý a hlavnú úlohu v ňom hrajú karfiolové a kalerábové listy.
Niekedy sa stáva, že nemáme náladu na dobré mäsko, a tak ma napadlo, že sa inšpirujem u Libanoncov, ktorý v našom meste často robia kebab. Pripravím si tak ľahký vegetariánsky obed, ktorý ma dostatočne zasýti aj bez toho, aby obsahoval mäso. Pre extra radosť zo štedrého a chutného obeda odporúčam doplniť humus fetou, citrónom a čerstvým petržlenom.
Ak ste dostali chuť na mäso, a pritom stále trváte, že chcete ľahký obed, skúste tento kurací bulger so šalátom.
V rozprávke “Janko Hraško” sa hovorí, že z malých hráškov by mala byť “iba” dobrá hrášková polievka.
Tak sme okúsili a pravda je. Lahodná v lete i v zime.
Teplá tekvicová polievka pôsobí ako balzam na dušu. V jej aktuálnej sezóne ju zoženiete aj na trhu. V tejto verzii si ju môžete pripraviť s netradičnými knedlíčkami.
Žiadne nudné kuracie prsia. Tieto majú grády, sú šťavnaté, slané, sladké, štipľavé, skrátka jedna báseň. Ak potrebujete rýchlo niečo ukuchtiť, tak toto je výborný tip na rýchle a úžasné jedlo.
Toto je super vec. Keď ju ochutnáte, hotovú z obchodu už nekúpite. Kľudne si urobte dopredu celý plech a mlsajte to celé doobedu po niekoľko dní. Máte tak zabezpečené super raňajky a desiatu kdekoľvek ste. Na ceste v aute, v práci alebo s deckami na ihrisku. Vždy máte zdravú mňamku pri sebe.
V staroveku zázvor nazývali „panacea“ liek od všetkých chorôb. V kuchárstve nachádza najširšie použitie.
V medicíne - všeliek! Ponúkame aj zaujímavé zázvorové recepty pre čaje.
Fazuľa je ďalším zdrojom rastlinných bielkovín, je sýta a veľmi výživná. Obsah proteínov je od 21% do 24%, čím je porovnateľný s potravinami živočíšneho pôvodu. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej. Fazuľa je veľmi bohatá na rastlinnú vlákninu, pomáha v prevencií proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Aj vás zaujal ten názov? Tento recept vyzerá ako cestoviny zo zeleninou, ale žiadne tagliatelle sa v ňom nenachádzajú. Inak je to výborný tip na ľahkú večeru.
Do nášho obchodíku opäť pribudli nové vecičky. Nájdete tam nielen užitočné a štýlové vecičky. Najnovšie nám pribudlo čosi aj pod zub. Pozrite, čo tam už všetko máme.