Jesenná fazuľová polievka
Fazuľa je ďalším zdrojom rastlinných bielkovín, je sýta a veľmi výživná. Obsah proteínov je od 21% do 24%, čím je porovnateľný s potravinami živočíšneho pôvodu. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej. Fazuľa je veľmi bohatá na rastlinnú vlákninu, pomáha v prevencií proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Je to zdroj kyseliny listovej a železa, a niacínu a kyseliny pantoténovej, ktoré sú dôležité pre zdravú pokožku. V krajinách, kde je tradíciou hlavné jedlo zo strukovín, teda z fazule, šošovice alebo cíceru, je aj nízky výskyt úmrtí na infarkt. Fazuľa je ideálnou potravinou pre ľudí s vysokúm krvným tlakom pre minimum sodíka a vysoký podiel draslíka.
INGREDIENCIE
- 1 šálka fazule (vopred namočenej v studenej vode)
- Koreňová zelenina: mrkva, pertžlen, zeler, cibuľa
- Zelerová vňať
- Bobkový list
- soľ