Špenátový šalát s opraženým tofu a lahodnou zálievkou
Základom tohto receptu je špenát, ktorý je extrémne bohatý na antioxidanty. Najmä keď je čerstvý. Je zdrojom mnohých vitamínov, magnézia, kalcia, zinku, proteínov, omega-3 kyselín, … a samozrejme železa. Je úžasné, že niečo tak zdravé, je aj tak chutné. Pustime sa teda do toho!
SUROVINY
Recept pre 2 – 3 osoby:
- balenie baby špenátu (alebo čerstvý listový špenát)
- 1 natural tofu
- 3 šalotky
- slnečnicové semiačka
- celozrnnú horčiču
- olivový olej
- citrón
- soľ, korenie, chilli
- hnedý cukor
Zálievka:
- 2 čajové lyžičky celozrnnej horčice (dostali sme kúpiť v Marks and Spencer)
- 2-3 čajové lyžičky olivového oleja
- 2-3 čajové lyžičky citrónovej šťavy
POSTUP
Tento recept budeme mať hotový tak do 10 minút.Umyjeme si baby špenát, ktorý rozdelíme podľa počtu porcií na taniere. Tofu nakrájame na plátky, osolíme, podľa chuti okoreníme, očilíme a opražíme na panvici na troške oleja. Ak máme k dispozícii druhú panvicu, na nej si opražíme na tenké kolieska nakrájané šalotky. Taktiež na troške olivového oleja. Po chvíľke pridáme za čajovú lyžičku hnedého cukru, ktorý šalotku skaramelizuje. Pridáme slnečnicové semiačka, ktoré dopražíme spolu so šalotkou.
Opečené tofu poukladáme na pripravený špenát a posypeme ho zmesou šalotiek a semiačok. Šalát nakoniec dochutíme zálievkou, ktorú získame zmiešaním všetkých ingrediencíí (horčica, olej, citrónová šťava).
Servírujeme s krekrom alebo chlebíkom. Šalát máme naozaj blesku rýchle pripravený, dodá nám kopec energie a osvieži telo i myseľ.