Powerfood Chef Lunch: Energická a zdravá mexická „quesadilla“
Nie veľa ľudí vie, že mexická kuchyňa patrí medzi jednu z najzdravších na svete! Vďačí za to najmä tomu, že využíva veľa čerstvých surovín, nízko koncentrovaných sacharidov (strukoviny, zeleninu…), korenie, ktoré podporuje detoxikáciu organizmu (oregano, koriander), zrýchľuje metabolizmus (čili) a stabilizuje cukor v krvi (škorica).
Čas prípravy: 10 min. Množstvo: 2 osoby
Čas varenia: 15 min. Celkový čas: 25 min.
SUROVINY
- 2 väčšie placky 50 g (2 ks)
- Kuracie horné stehná 200 g
- Tvrdý syr, ideálne čedar 100 g (2-krát malá hrsť )
- Olivový olej 60 ml (4 PL)
- Cibuľa 1 ks
- Cesnak 2 struky
- Paprika červená, žltá alebo zelená 2 ks
- Paradajky 2 ks
- Marináda: Morská soľ + čierne korenie ½ ČL + rímska rasca (cumin) 1 ČL + koriander 1 ČL + čili (alebo kajenké korenie) 1 ČL + sladká paprika 1 ČL + škorica 1 ČL + kôra z limetky
POSTUP
1. V mažiari rozdrvím všetky suché korenia a pridám olivový olej. Marinádou okorením mäso nakrájané na drobné rezančeky a opečiem cca 4 minúty
2. Mäso si preložím na tanier a medzitým na zvyšnom tuku cca 3-4 minúty opečiem na drobno nakrájanú zeleninu
3. Primiešam k zelenine mäso a postupne plním placku preloženú napoly, posypem syrom a zapečiem na suchej panvici tak, aby bola placka chrumkavá
4. Podávam so smotanou, čerstvým koriandrom a na záver quesadillu pokvapkáme čerstvou limetkou
P.S.: Mäso opekám sprudka, aby sa mi príliš nevysušilo. Ideálne je robiť všetko na jednej panvici. Čerstvý koriander podávaný na záver do náplne pridáva jedlu extra hodnotu.