Tekvicový krém z hokaido a so zázvorom
Práve tento druh tekvice je vhodný na prípravu aj so šupkou, kde sa nachádza najviac vitamínov a vlákniny. Tekvica pomáha pri poruchách funkcie žalúdka, ochoreniach sleziny a pankreasu, liečbe cukrovky. obsahuje veľa vitamínov, medzi ktorými dominuje vitamín A, C, B a ešte veľa vlákniny. Betakarotén v nej je sillný a prírodný antioxidant. Je málo kalorická, no zároveň je krém z nej veľmi sýty, preto je vhodná pri redukčných diétach.
SUROVINY
(pre dve osoby)
- menšia mladá tekvica hokaido
- kúsok zázvoru
- čerstvý rozmarína alebo timián - nemusí byť
- soľ, čierne korenie
- tekvicový olej - nemusí byť
POSTUP
Tekvicu dobre umyjeme, odstránime stopku a koniec, prekrojíme na polovicu a vydlabeme. Pokrájame na mesiačiky a poukladáme na plech. Pokvapkáme olivovým olejom, hodíme bylinky, ak nemáme vôbec to nevadí. Pečieme asi 20 minút na 180 C.
Pokrájame na menšie kúsky aj so šupkou, vložíme do hrnca, pridáme kúsok zázvoru a zalejeme vodou tak, aby boli kúsky pomorené. Necháme prevrieť a následne pomorným mixérom rozmixujeme (predtým ale zázvor vyberieme). Ak je krém príliš hustý, dolejeme vodu. Netreba nič na zahustenie, polievka je dostatočne hustá a krémová, ak doma máte sójovú alebo ryžovú smotanu, môžete trošku použiť na zjemnenie, ak nemáte, nekazte polievku živočíšnou smotanou, bude potom zbytočne ťažká a stratí očisťujúci účinok. Na tanieri dozdobte tekvicovými semiačkami a tekvicovým olejom. Hotovo :)