Polievka Janka Hraška
V rozprávke “Janko Hraško” sa hovorí, že z malých hráškov by mala byť “iba” dobrá hrášková polievka.
Tak sme okúsili a pravda je. Lahodná v lete i v zime.
SUROVINY
(pre 4 osoby)
- 600 g čerstvého alebo mrazeného hrášku (najlepšia je samozrejme z čerstvého mladého hrašku)
- 3 stredne veľké zemiaky
- 1 zeleninový bujón
- 1 strúčik cesnaku
- 100 ml sladkej smotany (nie je nutné, zvoľte podľa vašej chuti.. polievočka má so smotanou trošku jemnejšiu chuť)
- petržlenová vňať (výborne sa hodí aj rozmarín)
- domáce krutóny
POSTUP
Zemiaky nakrájame na kocky a spolu s hráškom ich dáme do hrnca (Tip: za hrsť hrášku si nechajte bokom na servírovanie). Potom zalejeme vodou, tak aby bola cca. 1 cm nad hladinou zeleniny. Necháme zovrieť, pridáme bujón a varíme približne 15 – 25 min. podľa toho či používate čerstvý alebo mrazený hrášok. Keď sú hrášok aj zemiaky mäkké, všetko rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme roztlačený cesnak, smotanku a necháme ešte raz zovrieť. Ak sa vám polievka zdá byť príliš hustá, tak spolu s cesnakom pridajte aj trošku vodu podľa potreby. Dochutíme soľou a korením.
Domáce krutóny zhotovíme tak, že si nakrájame chlebík na malé kocky a na sucho (bez oleja) ho pár minút opražíme na panvici, kým je zlatisto hnedý.
Polievočku servírujeme s domácimi krutónmi, čerstvým hráškom a nasekanou petržlenovou vňaťou (prípadne rozmarínom). Dobrú chuť.