Quiche z karfiolu a kalerábových listov
Dobrý quiche vie byť chutným dezertom alebo pokojne aj hlavným chodom, keď k nemu pridáte šalát. Tento je šťavnatý a hlavnú úlohu v ňom hrajú karfiolové a kalerábové listy.
SUROVINY
- karfiol aj s listami
- pár stúčikov cesnaku
- trocha masla
- 2 vajíčka
- kyslá smotana
- čierne korenie, soľ
- petržlenová vňať
- bazalka
- listkové cesto
- syr niva
POSTUP
Karfiol a cesnak nakrájame na plátky, osmáhneme ich na masle, podlejeme smotanou, posolíme, pridáme čierne korenie. Karfiol prevaríme na al dente (nie na kašu). Odstavíme z ohňa, primiešame vajíčka, na rezance nakrájane karfiolové listy, bazalku a petržlenovú vňaťku. Stonky z listov som nasekala ako spargľu a dala zapiecť navrch.
Do formy na tortu dáme na spodok papier na pečenie, vykrojíme z lístkového cesta dno a pásik na boky až do roviny formy. Vidličkou napicháme dno. Nalejeme zmes, založíme kraje cesta, poukladáme syr nivu a stonky a kúsky lístkov ako i lístky z karfiolového hlubu. Pečieme - dala som na 180 °C na 20 min zakryté iným plechom, kde sa piekli koláčiky. Potom som ho odkryla a dopiekla 10min.
Vyberieme z formy, položíme na rošť, aby sa pri chladnutí nesparil spodok a nebol mokrý. Výborna kombinácia chuti bazalka- kalerabove listy bude este rezonovať aj v inom jedle, lebo som zlúčila náhodne chute, ktoré sami seba podporujú ...
Trošičku vychladený nakrájame na rezy a podávame so šalátom alebo uhorkou, alebo cviklou. Poliate horúcim maslom s lupienkovou soľou..s bielym vínom...s jasmínovým čajom..