Steak z tuniaka s jesenným šalátom z húb, tekvice a špenátu s koriandrovým pestom
Cez víkend som trochu relaxovala na záhrade. Pooberala som poslednú úrodu cukín a rajčín. Polka nasadeného šalátu žiaľ neprežila nočné mrazy, ale zato koriandru a špenátu sa nič nestalo…Tak som ich využila do jesenného šalátu, k tomu grilovaný steak a aromatické koriandrové pesto, ktoré sa výborne hodí k rybám…Skvostná večera hotová za 15 minút.
SUROVINY
Ingrediencie na tuniaka:
- 2 steaky z tuniaka
- čerstvý rozmarín
- 2 strúčiky cesnaku
- 1PL citrónovej šťavy
- soľ, čierne mleté korenie
- 1/2 chilli papričky
Ingrediencie na šalát:
- baby špenát
- tekvica (ja som použila hokkaido)
- huby (v mojom prípade hliva a šampiňóny)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- limetková šťava
- tekvicové semienka
- soľ, čierne mleté korenie
Ingrediencie na koriandrové pesto:
- Hrsť koriandru
- 4-5 PL olivového oleja
- 1PL tekvicových semienok (kľudne môžete použiť píniové oriešky/vlašské orechy/slnečnicové semienka)
- 1PL limetkovej šťavy
- Soľ , čierne mleté korenie
- 2PL parmezánu
POSTUP
Tuniaka marinujeme v zmesi olivového oleja, citrónovej štavy, plátkov cesnaku, nakrájaného rozmarínu a nakrájanej chilli papričky. Necháme marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny. Tuniaka osušíme papierovou utierkou, osolíme a okoreníme. Grilujeme na rozpálenej panvici z každej strany cca 3 minúty (závisí od hrúbky mäsa).
Na olivovom olej speníme najemno nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku, pridáme tekvicu nastrúhanú škrabkou na zemiaky, šampiňóny a nakoniec špenát (ja som do panvice prihodila len polku, druhú som použila surovú), dusíme do al dente. Osolíme, okoreníme, pridáme citrónovú šťavu a posypeme tekvicovými semienkami.
Všetky ingrediencie na pesto rozmliaždime v mažiari a podávame ku steaku.
Diskusia k článku - Steak z tuniaka s jesenným šalátom z húb, tekvice a špenátu s koriandrovým pestom