Čo poviete na chutný a zdravý žihľavový sirup? Veď vyskúšajte!
Občas je potrebné zjesť aj mäso. Ale ak už, nech je kvalitné. A kľudne aj na večeru. Ja si večer dávam z mäsa najmä vývary s plnou miskou zeleniny, ale rada zobnem aj kvalitné prosciutto s cottage syrom a paradajkami. Nuž je to na vás, ja vám tu ukážem zopár dobrých tipov na večerné mäsové jedlá.
Na Veľkú noc treba poriadny tvarohový koláč. Tak som jeden upiekla na skúšku, a určite ho budem piecť pravidelne, a teda nielen na Veľkú noc.
Možno sa rozhodujete, aké jedlo si zobrať so sebou na cesty. Bagety už nechutia a neláka vás ani reštaurácia popri ceste. Osvedčené jedlá vám už ani nechutia a hľadáte niečo, niečo špeciálne, niečo iné a zdravšie, chutnejšie.
Chia semienka sú ďalšou úžasnou superpotravinou. Chia semienka pochádzajú z rastliny šalvia hispánska, ktorá má pôvod v Mexiku a Guatemale, kde bola kultivovaná už pred stáročiami. Predstavte si, že sú najlepším zdrojom omega 3-mastných kyselín, obsahujú o 28% viac vlákniny ako napr. ľanové semiačka, 25g chia semienok obsahuje toľko vápnika ako 2 šálky mlieka a toľko železa, ako je v 4 šálkach špenátu.
Nič nie je lepšie, ako sa pri dobrej knihe a čaji zahryznúť do domácich chrumkavých ovsených cookies. Hoci do nich ide málo cukru a takmer žiadna múka, vďaka sušenému ovociu vás zachránia pri vlčom hlade a vyriešia aj chuť na sladké. A spravíte si ich za dvadsať minút!
Quinoa by určite nemala chýbať v jedálničku vegetariánov, pretože má vysoký obsah aminokyselín, ktoré sú pre nás veľmi dôležité. Okrem toho je zdrojom minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok a horčík. Recepty z quinoi odporúčame aj celiatikom, keďže neobsahuje lepok.
Polenta je sýta kukuričná kaša, rozšírená hlavne v Taliansku a veľmi chutná, v kombinácii s kyslým mliekom. Upravuje sa na veľa spôsobov a výbornú chuť má aj s našou bryndzou a v kombinácii s opečenou cibuľkou. Využila som čerstvú donášku slovenskej zeleniny od ,,bedničkárov“, kde bol ružičkový kel a červená cibuľa. Hríby z vlastného zdroja z mrazničky.
"Rada varím tie jedlá, do ktorých môžem pridávať stále nové ingrediencie. Takto som sa vlastne naučila variť – doslova som sa hrala s jedlom a skúšala, čo mi bude chutiť," hovorí známa svetová tenistka Patty Schnyder.
Rastú všade, kde sa to zelená trávou a pamätám si, ako sme ich ako deti zbierali a dávali si ich do vláskov. No vtedy som ešte netušila, že sú plné saponínov, fenolov, flavonoidov a pomáhajú najmä pri kašli, astme a krvácaní.
Týchto "rafaelo" variácií tu už bolo niekoľko, no ešte som nevidela verziu s fazuľou. Tak som ju vyskúšala. Nebojte sa fazule, vôbec ju nespoznáte. A prečo práve fazuľa ? No priznám sa, že je to jeden zo spôsobov, ako do seba dostať strukoviny, keďže ich nekonzumujem toľko, koľko by som mala.
Pagáčiky, tyčinky, tukové slané pečivko... To všetko má svoje pekné chute, ale ani sa nenazdáme a pri vínku alebo sekte ich zjeme viac, ako by sme naozaj mali.
Najradšej mám jednoduché recepty, ktoré si môžem len tak rýchlo doma ukuchtiť, keď sa mi chce mať pohodu pri telke. Kuskus je na to ideálny, pretože je hotový hneď a ponúka milióny kombinácií.
Určite poznáte recept na tradičný mrkvový koláč. My máme jeden, na ktorom sa dá vybudovať slušná závislosť, takže pozor na to. Ale dnes sme s "carrot kejku" spravili mrkové muffiny.
Mala som chuť na niečo sladko-zdravé aj trocha sofistikované. Preto som použila moju obľúbenú gaštanovú múku, ktorá má veľmi výraznú chuť a výborne sa mi s ňou pečie. Neobsahuje lepok a má málo bielkovín, ale za to veľa vlákniny a minerálov, vitamíny skupiny B a nenasýtené mastné kyseliny.
Máte chuť na niečo sladké? Vyskúšajte čokoládovú penu, ktorá dokonale ulahodí vašim chuťovým bunkám.
Lievance zo pšenových vločiek zjemnené tvarohom, ktorý dodá potrebné bielkoviny, sú spestrením každého jedálnička a ich prípravu zvládne aj začiatočník. Sú vhodné na raňajky, doplnené karamelizovaným ovocím aj ako chutný obed alebo pol porcie môžete použiť aj ako netradičný dezert.
Občas treba aj zhrešiť a dopriať si niečo nezdravé. Čo poviete na kačacie mäso v kombinácii so sójovými klíčkami? Možno na prvý pohľad nezlúčiteľná kombinácia, ale naozaj veľmi chutná!
Neviete si život predstaviť bez mäsa? Potom skúste tento recept!
Určite poznáte taliansku focacciu, voňavú lákavú dobrotu, kríženca pizze a chleba. Pôvod si privlastňujú Ligúrčania, ale tiež oblasť Piemonte. Focaccia je najlepšia čerstvá vytiahnutá z pece, poliata olivovým olejom alebo aj dekorovaná olivami, prosciuttom, sardelkami atď.