Mrkvový šalát s mangom a sedmokráskami
Rastú všade, kde sa to zelená trávou a pamätám si, ako sme ich ako deti zbierali a dávali si ich do vláskov. No vtedy som ešte netušila, že sú plné saponínov, fenolov, flavonoidov a pomáhajú najmä pri kašli, astme a krvácaní.
Čo budete potrebovať na 2 porcie:
- 180g BIO pomaranča
- 60ml čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
- 400g manga
- 300g mrkvy
- 80g reďkovky
- 10g čerstvého zázvoru
- 5ml tekvicového alebo extra panenského rastlinného oleja (bodliakový, olivový, ľanový a pod.)
- 10g šalátových zrniečok mix (10g) – použili sme z Alnatura (kúpite v dm drogérii)
- soľ, mleté čierne korenie
- sedmokrásky (10-15 hlavičiek, čerstvo natrhaných)
Postup:
Bio pomaranč umyte horúcou vodou, osušte. Nastrúhajte do misy kôru z pomaranča, potom ho rozkrojte a vytlačte šťavu a pridajte aj šťavu z citróna. Osoľte a pridajte mleté korenie a najemno nastrúhaný čerstvý zázvor. Do dressingu pridajte tekvicový olej a dobre premiešajte.
Zrelé mango ošúpte a pokrájajte na tenké plátky. Reďkovky pokrájajte tiež na jemné plátky. Očistenú mrkvu, pomocou škrabky na zeleninu, pozdĺžne nastrúhajte na tenké pásiky. Pripravenú zeleninu vložte do šalátovej misy, prelejte dresingom, zľahka premiešajte a posypte zrniečkami a pridajte čerstvé kvety sedmokrások (10-15 kvietkov). Šalát nechajte aspoň 20 minút vychladiť.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
284 kcal, 55g sacharidov, 6.4g bielkovín, 5g tukov