Polenta zapekaná s ružičkovým kelom a hríbmi
Polenta je sýta kukuričná kaša, rozšírená hlavne v Taliansku a veľmi chutná, v kombinácii s kyslým mliekom. Upravuje sa na veľa spôsobov a výbornú chuť má aj s našou bryndzou a v kombinácii s opečenou cibuľkou. Využila som čerstvú donášku slovenskej zeleniny od ,,bedničkárov“, kde bol ružičkový kel a červená cibuľa. Hríby z vlastného zdroja z mrazničky.
Potrebujeme: (4 osoby)
- 300g polenty v bio kvalite kukuričnej drvenej zmesi
- 15 hlavičiek ružičkového kelu
- 2 červené cibule
- 1 veľká červená paprika krájaná na pásiky
- 1 malá lyžička kurkumy
- 400g mrazených hríbov v sezóne čerstvých
- olivový olej cca 1,5dcl
- voda
- korenie z mlynčeka
- soľ
- tymián
- kumín mletý štipka
- dressing
- 150 ml hustého jogurtu bieleho v bio kvalite
- 150 ml kyslého alebo acidofilného mlieka
- 5-6 lístkov medvedieho cesnaku nasekať
- soľ
Postup:
Ružičkový kel umyjeme, odstránime vrchné lístky a necháme odkvapkať. Na panvicu dáme olivový olej, kurkumu, kumín, orestujeme nakrájanú červenú cibuľu, pridáme na polovicu prekrojené hlavičky kelu, papriku, tymián, hríby a opečieme krátko za občasného miešania. V prípade potreby podlejeme troškou vody (mrazené hríby pustia vodu) a podusíme do 10 minút pod pokrievkou. Dochutíme soľou a korením. Medzitým si pripravíme polentu.
Do vriacej vody vysypeme polentu, osolíme a miešame cca 3 minúty, kým nezhustne na kašu. Pridáme lyžicu oleja a pomiešame. Polentu dáme na dno vymastenej (olivovým olejom) keramickej formy, na povrch rozložíme rovnomerne zeleninu a dáme zapiecť. Môžeme posypať aj strúhaním pecorinom. Zapečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Podávame poliate dressingom, ktorý si pripravíme čerstvý počas zapekania z hore uvedených ingrediencií.