Focaccia z grahamovej múky
Určite poznáte taliansku focacciu, voňavú lákavú dobrotu, kríženca pizze a chleba. Pôvod si privlastňujú Ligúrčania, ale tiež oblasť Piemonte. Focaccia je najlepšia čerstvá vytiahnutá z pece, poliata olivovým olejom alebo aj dekorovaná olivami, prosciuttom, sardelkami atď.
Potrebujeme:
- 300g špaldovej múky hladkej
- 150 g grahamovej múky pšeničnej
- 120g celozrnnej špaldovej múky hladkej
- 40g kvasníc v bio kvalite
- 1 malá lyžička jačmenného sladu
- 4 lyžice olivového oleja
- 3 dcl vody
- malá lyžička soli používam himalájsku
Moje ,,dekor“ ingrediencie:
- 1. capari, artičoky, slanina, červená cibuľa, pikantný kurkumový olej
- 2. červená cibuľa, sardelky, po upečení medvedí cesnak – pesto
- 3. červená cibuľa, artičoky
Postup:
Všetky múky zmiešame v miske od kuchynského robota. V strede urobíme jamku, nalejeme do nej cca polovicu vlažnej vody, pridáme slad a rozdrobené kvasnice. Dáme na teplé miesto prikryté utierkou na 20 minút. Keď je kvások napučaný, pridáme vodu, olej, soľ a vymiešame cesto na nízkych otáčkach v kuchynskom robote. Necháme kysnúť hodinu, prikryté na teplom mieste. Cesto vyvaľkáme na doske na hrúbku cca 0,8- 1cm a položíme do vymastenej (olivovým olejom) keramickej formy. Na povrch poukladáme želané ingrediencie a dáme piecť do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme približne 20-25 minút.