Žihľavový sirup z trstinového cukru
Čo poviete na chutný a zdravý žihľavový sirup? Veď vyskúšajte!
Ingrediencie:
- mladá žihľava
- 1,5 bio trstinový cukor
- 4 bio citróny
- 40 g kyselina citrónová
- 2l prevarenej teplej vody
Postup:
Nájdite dobré miesto, kde rastie žihľava, najlepšie ďaleko od hlavnej cesty, aby nebola znečistená. Trháme iba vrchné výhonky, ktoré potom dobre umyjeme v letnej vode, aby sa vyplavili všetky nečistoty, poprípade nejaké chrobáčiky. Môžeme pokrájať alebo natrhať listy, zalejeme 2 litrami prevarenej vody a macerujeme 24 hodín v sklennej nádobe.
Scedíme cez sitko, poprípade cez gázu a nalejeme do veľkého hrnca. Pridáme cukor, šťavu z citrónov a kyselinu citrónovú a miešame, kým sa všetko nerozpustí a macerát nezačne vrieť. Necháme len chvíľku zovrieť a horúci sirup plníme do teplých fliaš, ktoré hneď zavrieme a sterilizujeme. Horúce flaše hneď preložíme do väčšieho hrnca s vriacou vodou (nepopáľte sa) a necháme v nej asi 15-20 minút. Vyberieme, môžeme otočiť hore dnom, ak sa dá, a necháme vychladnúť.
Diskusia k článku - Žihľavový sirup z trstinového cukru
Nový príspevok
JEDINA vec ktora tu chyba kolko žihlavy treba na tento sirup