Máte chuť na niečo osviežujúce? Táto zdravá zmrzlina vás dostane!
Čo poviete na niečo sladké? Chuťové poháriky sa určite potešia.
Kto povedal, že sa nedá upiecť bábovka bez múky? A teda aj bez lepku a ešte bez tuku. Toho zlého. A zato dobrého tuku, ktorý by mal byť náš každodenný.
Toto je typický koláč. Len ma vždy odrádzalo to množstvo práškového cukru, čo tam išlo. Ale ak niektoré suroviny nahradíte a prepočítate množstvá a pomery, upečiete si výbornú dobrotu, ktorá nie je až taká kalorická a nezdravá ako pôvodný recept.
Vedeli ste, že základným problémom dnešných jogurtov už vôbec nie je ich obsah tuku, ale práve obsah cukru a chemikálií („éčiek“), ktoré sa v súčasnosti pridávajú do známych slovenských jogurtov.
Tento koláč sme s dcérkou vymysleli spontánne, keď objavila nedávno chuť arašidového masla a nechcela si dať vziať lyžicu s pohárom. Mala som náhodou doma veľa ricotty, tak som sa rozhodla pre koláč blízky cheesecaku. Korpus som urobila ako krehké cesto, ale použila som kurrakanovú (prosovú) múku, špaldovú a maslo a 2 lyžice kokosového cukru.
Tieto osie hniezda s použitím netradičných múk som vymyslela pre spolužiakov mojej najmladšej dcéry v rámci Food revolution dňa. Ide o milú aktivitu, ktorá by mala trocha ,,nakopnúť ” ľudí k premyslenému výberu potravín, čo s potešením konštatujem, že sa aj darí, vidiac v poslednej dobe záujem o zdravšie suroviny.
Zaujímavé chute, netradičné kombinácie. Jednou z veľmi zdravých a lákavých možností je pripraviť si na raňajky tento jogurt s orientálnym nádychom. Kombinácia datlí, fíg a mäty pripomína Turecko alebo aj Maroko.
Múky, ktoré som zvolila sú veľmi výživné a nutrične hodnotné aj pre deti pre obsah bielkovín, minerálov, vlákniny a esenciálnych aminokyselín /lyzín v amarantovej múke/.
Ideálna kombinácia na horúce ovocie, mimochodom, skvele sa hodí na chatu alebo na párty - žiadna starosť s receptom vlastne nie je. No verte mi, že na to, aký úžasne jednoduchý je tento mišmaš, budete sa zalizovať až za ušami.
Máte chuť na nejakú maškrtu? Jahodovo-smotanová torta poteší chuťové poháriky i osvieži.
Muffinky sú veľmi jemné a mäkké a cítiť z nich mandle a marcipán. No a hlavne namiesto polovice múky je tam rozmixovaný zelený hrášok. Ten je dôležitý pre zdravé oči /karotenoidy/ a pevné kosti /vitamín K pomáha v spolupráci s vitamínom D zabudovať všetky živiny do kostí/ a ešte obsahuje vlákninu a vitamíny skupiny B a ďalšie minerály. Príprava je jednoduchá a nezaberie veľa času.
Proteín je super. Nebudem rozpisovať jeho výhody a nevýhody - to si viete nájsť na internete. Ja si proteín dôkladne vyberám, užívam najkvalitnejšie značky s vysokým obsahom srvátky, a teda bielkovín. Proteín dostal u mňa zelenú a použila som ho aj v tomto recepte.
Máte chuť na netradičné raňajky? Tento chlebík je zhotovený z kvalitných surovín, ktoré vám dodajú energiu a zasýtia.
A ak má niekto niečo proti cukru - v koláči je hnedý, ktorý obsahuje melasu, a teda v nej minerálne látky, ktoré naše telo potrebuje. Hnedý cukor nie je jed, pokiaľ sa "užíva" s mierou. Mali by sme rozmýšlať nad každým jedlom, ktore ho obsahuje a jesť ho s mierou.
Testujem sériu receptov s využitím zeleniny pri pečení, takže som skúsila do tejto tradičnej vianočky pridať mrkvu a hrášok.
Na Veľkú noc treba poriadny tvarohový koláč. Tak som jeden upiekla na skúšku, a určite ho budem piecť pravidelne, a teda nielen na Veľkú noc.
Nič nie je lepšie, ako sa pri dobrej knihe a čaji zahryznúť do domácich chrumkavých ovsených cookies. Hoci do nich ide málo cukru a takmer žiadna múka, vďaka sušenému ovociu vás zachránia pri vlčom hlade a vyriešia aj chuť na sladké. A spravíte si ich za dvadsať minút!
Týchto "rafaelo" variácií tu už bolo niekoľko, no ešte som nevidela verziu s fazuľou. Tak som ju vyskúšala. Nebojte sa fazule, vôbec ju nespoznáte. A prečo práve fazuľa ? No priznám sa, že je to jeden zo spôsobov, ako do seba dostať strukoviny, keďže ich nekonzumujem toľko, koľko by som mala.