Celozrnné orieškové rezy
Toto je typický koláč. Len ma vždy odrádzalo to množstvo práškového cukru, čo tam išlo. Ale ak niektoré suroviny nahradíte a prepočítate množstvá a pomery, upečiete si výbornú dobrotu, ktorá nie je až taká kalorická a nezdravá ako pôvodný recept.
Ingrediencie:
- 6 žĺtok
- 6 bielkov
- 200 g pomletých orechov
- 100 g celozrnnej hladkej múky
- 150 g zmäknutého (poloroztopeného) masla
- 5 PL olivového oleja
- 100 g + 50 g hnedého cukru
Postup:
Bielky vymiešame so 100 g hnedého cukru na hustú penu. V druhej väčšej miske si vymiešame maslo a olej na jemnú kašu a postupne striedavo primiešavame orechy, sneh z bielkov a múku. Cesto opatrne premiešavame vareškou, aby nám sneh nepadol.
Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 20 - 25 minút na 170 stupňov Celzia. Kým sa koláč pečie, vymiešame mixérom žĺtka s cukrom na hustú penu - trvá to dlho.
Keď je koláč upečený a hlavne ešte horúci, vylejeme a roztrieme naň žĺtkovú penu a vložíme naspäť do teplej rúry (už môže byť aj vypnutá, ale vyhriatá), aby nám pena stuhla a stvrdla.