FIT RECEPTY: Ako napiecť na Vianoce zdravšie?
Tipy na zdravé a chutné vianočné dobroty.
Onedlho väčšina z nás začne s prípravou sladkých dobrôt na slávnostne prestretý štedrovečerný stôl. Mnohí z nás vyznávajú klasiku, iní radi skúšajú nové recepty, ďalší volia kompromis medzi tradičným a ultra moderným.
Či už patríte do jednej, druhej alebo tretej skupiny, máte šancu pripraviť vianočné koláčiky tak, aby boli zdravšie, výživnejšie či dokonca chutnejšie. Ako na to?
Dajme zbohom bielej pšeničnej múke
Za základ zdravšieho vianočného pečenia môžeme považovať výmenu klasickej bielej múky za špaldovú, resp. celozrnnú špaldovú múku, poprípade staviť na kombináciu špaldovej a celozrnnej špaldovej múky, ktorá je ľahšie stráviteľná a v porovnaní s bielou múkou aj neporovnateľne výživnejšia.
Ak chceme ísť ešte ďalej a túžime po tom, aby vianočné dobroty boli nabité rôznymi živinami, poprípade disponovali jedinečnou chuťou, môžeme skombinovať viaceré druhy menej známych múk, ako napríklad pohánkovú, tapiokovú, mandľovú, amarantovú, kokosovú, banánovú či ľanovú. Variantov je neúrekom. Každý z nich sa vyznačuje výnimočným nutričným zložením i originálnou chuťou.
Samozrejme, takéto experimentovanie si vyžaduje určité skúsenosti, preto odporúčame vyskúšať overené recepty z kuchárskych kníh alebo z dielne skúsených food blogeriek.
Tipy na recepty so zdravšími druhmi múk
Medvedie labky s tekvicovými semiačkami
Tradičné vianočné pečivo trošku inak a hlavne zdravšie.
Špaldové sušienky nielen na Vianoce
Mäkkučké, nie príliš sladké a s príchuťou Vianoc. Sušienky, ktoré chutia deťom, ale i dospelým.
Bezlepkové linecké koláčiky
Každý určite poznáte klasické linecké koláčiky. Vyskúšala som ich v bezlepkovej forme.
Slaďme s rozumom
Predstaviť si vianočné koláčiky bez typickej sladkej chuti je pre mnohých z nás doslova nemožné. Ako to urobiť tak, aby „bol aj vlk sýty i ovca celá“? Tak napríklad môžeme použiť iba ¾ alebo ½ množstva cukru z pôvodného receptu a rafinovaný biely cukor zameniť za kvalitný trstinový či kokosový. Dobrou voľbou je aj med či javorový sirup.
Akýkoľvek druh cukru si vyberieme, nemali by sme zabúdať, že sa stále jedná o cukor. Preto je dobré jeho množstvo v recepte znížiť, poprípade časť nahradiť napríklad sušeným ovocím v podobe hrozienok či datlí. Alternatívou s nižším obsahom kalórií môže byť aj brezový cukor, poprípade stévia.
Tipy na dobroty so zdravšími sladidlami
Bezlepkové kokosovo-makové koláčiky bez cukru
Jeden z mojich makových koláčov, ktoré si získajú tých, ktorí sa vyhýbajú lepku a cukru.
Fit koláčiky s orechmi a sušenými čerešňami
Moje najobľúbenejšie fit koláčiky, ktoré zasýtia a dodajú energiu.
Kokosovo-mandľové guľky so semienkami chia
Tešíte sa, ako budete na Vianoce maškrtiť? O tom, že sa to dá aj zdravo, vás presvedčí tento recept.
Vyberajme si kvalitné ingrediencie
Čím kvalitnejšie suroviny pri pečení použijeme, tým výživnejšie budú vianočné dobroty. Na čo si dať pozor?
Tak napríklad skúsme sa vyhnúť klasickému prášku do pečiva s obsahom fosfátov a radšej siahnuť po vínnom kameni. V prípade, že vo vianočných maškrtách použijeme sušené ovocie, dajme stopku takému, ktoré obsahuje siričitany. Pokiaľ je to možné, preferujme múku od poctivého slovenského producenta či horkú čokoládu s ukážkovým zložením a označením pôvodu kakaových bôbov.
Jedinečnú chuť a aj obsah živín v koláčikoch môžeme zvýšiť aj použitím kvalitných korenín – uprednostnime cejlónsku škoricu pred čínskou, poobzerajme sa po kvalitnom kakau, vanilke, zázvore či perníkovom korení. Marcipán takisto nemusíme kupovať v obchode, ale vyrobiť si ho doma.
Tipy, ktorými sa môžete inšpirovať
Marcipánové hviezdičky
Máme tu pre vás ďalší tip na skvelú vianočnú maškrtu aj s návodom na výrobu domáceho marcipánu.
Parížske rožky
Už pomaly premýšľate nad vianočným pečením? Máme tu pre vás ďalšiu skvelú inšpiráciu.
Perníkový závin
Chuť perníka „môžem" hocikedy, nielen na Vianoce.
Veľa chutných receptov nielen na zdravé maškrty nájdete aj v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2. Na tejto knihe sa podieľalo 50 známych fitness trénerov a odborníkov na výživu. Všetkých 85 receptov si pripravíte jednoducho do 30 minút.