14. DEC 2016

Marcipánové hviezdičky

Máme tu pre vás ďalší tip na skvelú vianočnú maškrtu. 

Z uvedeného množstva vykrojíte asi 28 – 30 ks pečiva. Záleží od veľkosti formiečiek.

Suroviny:

  • 50 g masla
  • 100 g marcipánu (najlepšie domáceho – viď tip pod receptom)
  • 30 g trstinového cukru plus vanilkový cukor
  • 1 lyžica limetkovej alebo citrónovej šťavy
  • 1 žĺtko
  • 90 g mandľovej múky alebo pomletých mandlí
  • 100 g tapiokového škrobu
  • pol lyžičky prášku do pečiva (nemusí byť)
  • cukor a škorica na posypanie

Postup:

Marcipán s maslom dobre rozmiešame, pridáme cukor, šťavu a ostatné suroviny. Dobre spracujeme, použila som najprv pevnú lyžicu a potom som cesto miesila v rukách. Ak cesto nelepí, netreba dávať do chladničky. Ja som hneď vykrajovala tvary, dávala na plech vystlaný papierom na pečenie a posypala od oka cukrom so škoricou.

Pečieme asi 8 – 10 minút na 180  stupňov.

Ak nemáte doma mandle, robila som ich už aj so špaldovou múkou alebo pohánkovou a boli v poriadku.

Tip na domáci marcipán:

Budete potrebovať olúpané mandle, najemno pomleté, mandľová esencia, 1 bielok, práškový cukor. Schválne nepridávam množstvá, vyskúšajte si to na malom množstve mandlí a cukru.

Základom sú mandle, čiže čím viac mandlí je v pomere k cukru a bielku, tým lepšie. Najprv zmiešajte mandle, trochu cukru, esenciu a trošku bielka. A premieste. Cukor a bielko pridávajte dovtedy, kým nebude mať požadovanú konzistenciu.

Zdroj: zdravepecenie.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Rumové perníčky s marcipánom a škoricouRumové perníky s marcipánom a škoricou

Čím som staršia, tým viac skúšam nové recepty a nezvyčajné kombinácie a snažím sa ich previesť do zdravšej podoby. 

 

Jablkový chliebJablkový chlieb

Jablkový chlieb sa v časti Európy pripravuje v adventnom čase. 

 

Bezlepkové perníčkyBezlepkové perníčky

Základom je buď teffová, alebo tapioková, alebo ciroková múka.


Autor článku

LenkaM

Lenka Mančíková

Volám sa Lenka Mančíková, venujem sa homeopatickému poradenstvu, zdravému životnému štýlu a pečeniu zdravých koláčov. VIac o mne nájdete na stránke: www.kolacebezprace.sk.

www.kolacebezprace.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Marcipánové hviezdičky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1369
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.