30. NOV 2016

Perníkový závin

Chuť perníka „môžem" hocikedy, nielen na Vianoce.

Suroviny: 

  • 600 g  špaldovej múky 
  • 150 g práškového cukru (na kávovom mlynčeku si môžete pomlieť brezový, kokosový alebo trstinový cukor)
  • 1 lyžica sódy bikarbóny
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 kávovej lyžičky mletého klinčeka a škorice
  • 3 celé vajcia
  • 4 lyžice medu
  • 100 g masla
  • slivkový lekvár na potretie závinov
  • hrozienka alebo brusnice (namočíme aspoň na hodinu do vody s rumom, scedíme a necháme odkvapkať)
  • vlašské orechy a/alebo mandle, kusy čokolády a prípadne ešte aj rôzne sušené ovocie podľa chuti (množstvo si každý odhadne podľa toho, aký bohatý chce mať závin)

Postup:

K sypkým prísadám pridáme vajcia. Med mierne zohrejeme a necháme v ňom roztopiť maslo a pridáme k ostatným surovinám. Zamiesime hladké cesto. Cesto necháme 3 hodiny stáť. Tento rok som nechala cesto v chladničke až 2 dni. Nebol skôr čas s ním pracovať. Cesto rozdelíme na tri diely. Každý diel vyvaľkáme. Vyvaľkané cesto potrieme slivkovým lekvárom, posypeme vopred namočenými, scedenými a odkvapkanými hrozienkami a celými orechmi. Môžeme dať aj na kúsky polámanú čokoládu – ja dávam horkú. Cesto zrolujeme ako závin. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v miernej rúre asi 35 až 45 minút.

Zdroj: zdravepecenie.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

GAŠTANOVÝ cheesecake s čokoládouGaštanový cheesecake s čokoládou

Jesenná dobrota, ktorá pohladí vaše chuťové poháriky.

 

Pšenové guľky s kustovnicou a pistáciami bez pridaného cukruPšenové guľky s kustovnicou a pistáciami

Veľmi rýchly aj interaktívny recept na zdravú sladkosť. Čiže nezabudnite do prípravy zapojiť deti. 

 

Slivkovo-figová galetka s vlašskými orechmi a orechovicouSlivkovo-figová galetka s vlašskými orechmi

Pri príprave sa príliš nenarobíte, náplň môžete kombinovať podľa sezóny alebo stavu chladničky a samotný výsledok je viac ako úžasný.


Autor článku

LenkaM

Lenka Mančíková

Volám sa Lenka Mančíková, venujem sa homeopatickému poradenstvu, zdravému životnému štýlu a pečeniu zdravých koláčov. VIac o mne nájdete na stránke: www.kolacebezprace.sk.

www.kolacebezprace.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Perníkový závin

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1369
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.