Všetci máme občas chuť na mlsanie. Skúsili ste už celozrnnú a pivnú mlsku? Určite potešíte aj vašich známych, keď k vám zavítajú.
Ďalší z vegetariánskych receptov, ktoré nie sú náročné na prípravu a zahrejú počas chladných večerov. A ak zbožňujete karí, určite zemiakovo-karfiolové vyskúšajte.
Práve je sezóna cvikle a jabĺk, ktoré si s imunitou hravo poradia. Cvikla znižuje hladinu cholesterolu, zmierňuje infekcie dýchacích ciest, obnovuje funkcie pečene a obličiek, má protirakovinotvorné účinky a šťava z cvikly je prospešná pri menštruačných ťažkostiach. A okrem iného dodáva vlasom lesk, pleti pružnosť a nechtom pevnosť. No nedajte si:)
V rámci zdravej výživy si treba uvedomiť jednu vec a to, že múka môže byť často horšia ako samotný hnedý cukor, použitý v miernom množstve. Preto vám prinášam recept na super rýchlu nepečenú tortu bez štipky múky, ktorá je navyše vylepšená o kvalitné tuky vo forme, hlavne vo forme kokosu, horkej čokolády či mandlí.
Ak si chcete pochutnať na obľúbenom jedle, ktoré si rada pripravuje aj herečka Eva Sakalová, ponúkame vám recept. Jedlo je nielen zdravé, ale aj chutné a rýchle na prípravu.
Blížia sa Vianoce, ktoré sú aj obdobím perníkov. Tieto sviatky si môžete pripraviť aj bezlepkovú verziu perníkov. Tu je recept.
Základom tohto receptu je špenát, ktorý je extrémne bohatý na antioxidanty. Najmä keď je čerstvý. Je zdrojom mnohých vitamínov, magnézia, kalcia, zinku, proteínov, omega-3 kyselín, … a samozrejme železa. Je úžasné, že niečo tak zdravé, je aj tak chutné. Pustime sa teda do toho!
Vedeli ste, že základným problémom jogurtov už vôbec nie je obsah tuku, ale práve obsah cukru a chemikálii (éčiek), ktoré sú v súčasnosti pridávané do známych jogurtov. Tučný znamená skutočný, zdravý a minimálne upravovaný.
Cez víkend som sa konečne dostala ku knihe, na ktorú som si brúsila zuby už dlhšie. Ide o The Lebanese kitchen od Salmy Hage, ktorá má viac ako 50-ročné skúsenosti s varením tradičnej libanonskej kuchyne. Ako prvý som vyskúšala cviklový hummus – skvelé, chutné a rýchle jedlo. K tomu už len pita chlieb, a čerstvá koriandrová vňať.
Práve tento druh tekvice je vhodný na prípravu aj so šupkou, kde sa nachádza najviac vitamínov a vlákniny. Tekvica pomáha pri poruchách funkcie žalúdka, ochoreniach sleziny a pankreasu, liečbe cukrovky. obsahuje veľa vitamínov, medzi ktorými dominuje vitamín A, C, B a ešte veľa vlákniny. Betakarotén v nej je sillný a prírodný antioxidant. Je málo kalorická, no zároveň je krém z nej veľmi sýty, preto je vhodná pri redukčných diétach.
Quinoa sa v našich domácnostiach udomácňuje pomaly, preto je každý další recept len vítaný. Dnes v ňom hlavnú úlohu hrá aj brokolica.
Správne nabitie svalov energiou pred športovým výkonom je kritickým faktorom pre úspech v tréningu, v pretekoch, ale aj pre samotný pocit z rekreačnej športovej aktivity. Preto je veľký rozdiel, či si dáme len samotný banán so sladkým jogurtom, alebo sa pohráme o niečo viac a naučíme sa správne kombinovať kvalitné ingrediencie pre dostatočné napumpovanie sa postupne uvoľňujúcimi zdravými sacharidmi.
Cez víkend som trochu relaxovala na záhrade. Pooberala som poslednú úrodu cukín a rajčín. Polka nasadeného šalátu žiaľ neprežila nočné mrazy, ale zato koriandru a špenátu sa nič nestalo…Tak som ich využila do jesenného šalátu, k tomu grilovaný steak a aromatické koriandrové pesto, ktoré sa výborne hodí k rybám…Skvostná večera hotová za 15 minút.
Nie veľa ľudí vie, že mexická kuchyňa patrí medzi jednu z najzdravších na svete! Vďačí za to najmä tomu, že využíva veľa čerstvých surovín, nízko koncentrovaných sacharidov (strukoviny, zeleninu…), korenie, ktoré podporuje detoxikáciu organizmu (oregano, koriander), zrýchľuje metabolizmus (čili) a stabilizuje cukor v krvi (škorica).
Dobrý quiche vie byť chutným dezertom alebo pokojne aj hlavným chodom, keď k nemu pridáte šalát. Tento je šťavnatý a hlavnú úlohu v ňom hrajú karfiolové a kalerábové listy.
Niekedy sa stáva, že nemáme náladu na dobré mäsko, a tak ma napadlo, že sa inšpirujem u Libanoncov, ktorý v našom meste často robia kebab. Pripravím si tak ľahký vegetariánsky obed, ktorý ma dostatočne zasýti aj bez toho, aby obsahoval mäso. Pre extra radosť zo štedrého a chutného obeda odporúčam doplniť humus fetou, citrónom a čerstvým petržlenom.
Ak ste dostali chuť na mäso, a pritom stále trváte, že chcete ľahký obed, skúste tento kurací bulger so šalátom.
V rozprávke “Janko Hraško” sa hovorí, že z malých hráškov by mala byť “iba” dobrá hrášková polievka.
Tak sme okúsili a pravda je. Lahodná v lete i v zime.
Teplá tekvicová polievka pôsobí ako balzam na dušu. V jej aktuálnej sezóne ju zoženiete aj na trhu. V tejto verzii si ju môžete pripraviť s netradičnými knedlíčkami.