Ďalšia z marhuľových pochúťok na spríjemnenie letných dní. Čerstvý zázvor pôsobí osviežujúco a ako dekoráciu som použila červené ríbezle, ktoré pocit osvieženia zvýraznia.
Ak neviete, čo s prebytočným ovocím, skúste si z neho pripraviť ovocnú kožu. Zaujímavá sladkosť, čo poviete?
Tiež milujete zmrzlinu? My veľmi a máme v zásuvke super recept od našej kamarátky Marušky, ktorý je vhodný pre vegánov, ale aj pre tých, ktorí nemôžu konzumovať kravské mlieko.
Pozývam vás na koláč s kopou ovocia a tenučkým chrumkavým cestom.
Zmes som pripravila na priamu konzumáciu, v chladničke vydrží pár dní (ak vydrží a nezjete ju oveľa skôr), ale môžete si urobiť viac a zavariť do pohárikov.
Nedávno som si robila zeleninový vývar do zásoby, niekedy ho totiž zvyknem zamraziť a používam namiesto bujónu napríklad do ryže alebo do polievok. Kedže som nevedela, čo s uvarenou zeleninou, napadlo mi urobiť fašírky.
Mak obsahuje až 18-20% bielkovín, vysoké percento kvalitnej vlákniny a hlavne vysoký obsah vápnika ho zaraďuje k potravinám, ktoré by sme mali častejšie konzumovať. Obsahuje aj iné minerály a vitamíny, spomeniem aspoň vitamín E, horčík, železo.
Ak si ho sami spravíte, máte istotu, že v ňom nenájdete napríklad varené zemiaky, zahusťovadlá, sóju či škroby (viď etiketa).
Chystáte sa na posedenie s priateľmi. Tejto pochúťke neodolajú!
Inšpirovala som sa babkiným posúchom, ale použila som múku, z ktorej pečiem chlieb: celozrnnú, ražnú a mix špaldovej hladkej a špaldovej celozrnnej.
Viete pripraviť praženicu bez vajíčok? Vravíte, že nie. Tak potom vyskúšajte tento recept a budete prekvapení!
Tento koláč je veľmi jednoduchý aj pre začiatočníkov, všetko sa mieša sa v jednej miske. Použila som moje obľúbené moruše, ale môžete použiť aj čerstvé čučoriedky, alebo maliny s makom celkom synchronizujú.
Mrkva a kapučíno? Všetko je možné a navyše to aj skvelo chutí.
Základom baba ganoush je baklažán, ktorý sa pripravuje tradične tak, že sa upečie v rúre, alebo sa pečie priamo na otvorenom ohni, čím získava jemne zaúdenú príchuť. Ja doma samozrejme otvorený oheň nemám, a tak prišla na rad moja elektrická rúra.
Okrem bublaniny sa dá vymyslieť hocičo, je na vás, akú kombináciu máte radi. Ja som si vymyslela tvaroh, višne, kokos a bol z toho naozaj vynikajúci koláč! Hlavne jednoduchý, rýchly, zvládnete ho ľavou zadnou!
Jeme ich plnené, ako prílohu ku šalátom, s hummusom. Jeden čas sme kupovali tortilla placky v obchodoch, ale len veľmi ťažko sa zháňajú také, ktoré neobsahujú nespočetne veľa éčok, rôzne stabilizátory typu guarová guma či kypriace látky, konzervačné látky a tak ďalej a tak ďalej.
V plnke som použila maracujovú vlákninu na zahustenie, kokos a 400 gramov kešu orechov v biokvalite, čím sa koláč stáva plný prospešných tukov a minerálov. I tu však platí všetko s mierou. Koláč je veľmi sýty a chutný. Rozdelila som ho na 12 častí a s kalóriami vás strašiť nebudem, stačí však jeden kúsok na raňajky.
Huby sú skvelé potraviny. Ani rastliny, ani živočíchy. Nachádzajú sa kdesi medzi týmito dvoma druhmi. Z pohľadu živín obsahujú huby veľa minerálov, vlákniny, esenciálnych aminokyselín, vitamín D a niacín (B3), riboflavín (B2), majú nízky obsah kalórií a sú takmer bez tuku.