Marhuľovo-zázvorový koláč zo špaldovej múky s kokosovým cukrom
Ďalšia z marhuľových pochúťok na spríjemnenie letných dní. Čerstvý zázvor pôsobí osviežujúco a ako dekoráciu som použila červené ríbezle, ktoré pocit osvieženia zvýraznia.
Potrebujeme:
- 400 g vykôstkovaných marhúľ nakrájaných na mesiačiky
- 10 g čerstvého nastrúhaného zázvoru
- 250 g špaldovej hladkej múky
- 80 g celozrnnej špaldovej múky
- 60 g kokosového cukru, alebo trstinového
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipka soli
- 3 vajcia
- 125 g kyslej smotany
- 3 lyžice slnečnicového oleja + 1 lyžica na vymastenie formy
- 100 g červených ríbezlí
- 1 lyžica špaldovej krupice na vysypanie dna
- tortovú forma s priemerom 24-26 cm
Príprava:
V miske zmiešame oba druhy múky s kokosovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme štipku soli a nastrúhaný zázvor. V druhej miske rozšľaháme vajcia, kyslú smotanu a olej. Za stáleho miešanie vlejeme zmes do múčnej zmesi a pomaly premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Na dno vymastenej a krupicou vysypanej formy poukladáme marhule a cesto opatrne vylejeme a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v teplovzdušnej rúre 30 minút, vyhriatej na 180 stupňov. Skontrolujeme špáradlom, či sa cesto nenalepí. Po upečení necháme vychladnúť cca 10 minút a vyklopíme na veľký tanier tak, aby marhule boli navrchu. Dekorujeme ríbezľami, môžeme poliať javorovým sirupom či jačmenným sladom…
Odporúčame prečítať:
Éčka, ktoré škodia. Poznáte ich?
Oslaďte si život zdravšie. Javorový sirup je plný živín