Osúchový koláč s ovocím
Pozývam vás na koláč s kopou ovocia a tenučkým chrumkavým cestom.
Tento koláč je výborný tip pokiaľ túžite po štavnatom koláči plnom ovocí. Keď som ho pripravila prvýkrát, pamätám sa, že sa pod ním zľahla zem. Pripravujem ho aj na výlety alebo ako desiatu do školy.
Ingrediencie:
- 400 g hladkej špaldovej múky
- 100 g pohánkovej múky
- 3 PL topinamburového sirupu alebo 5 PL kokosového / trstinového cukru
- 125 g masla
- 1,5 dcl ryžového mlieka
- 2 PL škorice
- štipka soli,
- 3 PL kvásku kvasok alebo 1 droždie
- 1 vajce
- topinamburový džem / lekvár
- 500 g ovocia (jahody, marhule, slivky, ríbezle, atď.)
Postup:
Nasypete do misky múku, sirup, maslo, škoricu, soľ a vajíčko. Vsetko to poriadne premiešate. Mlieko zohrejete a doň pridáte kvások, premiešate a postupne vlejete do misky s predchádzajúcou múkovou zmesou. Vypracujete cesto do pevného bochníka a necháte chvíľu odležať.
Pripravíte si veľký plech, ktorý buď vymastíte a vysypete múkou, alebo použijete papier na pečenie. Kúsok z cesta si odložte, z neho potom pripravíte mriežky na vrch. Rozvaľkáte cesto na celú plochu plechu. Na cesto natriete lekvár alebo džem a následne vysypete na celé cesto nadrobno pokrájané ovocie. Keď mám k dispozícii veľa kyslého ovocia, tak ovocie po umytí zvyknem pokrájať na drobné kúsky, dám do misky a premiešam s 2 PL kokosového cukru, a tak ho vysypem na cesto.
Ten kúsok odloženého cesta si vyvaľkajte na jeden tenký plát a narežte si tenké dlhé prúžky, z ktorých tvoríte navrchu miežky. Osúch pečieme v rúre na 180 stupňov zhruba 35 minút.
Uvidíte, že príprava tohto receptu je veľmi rýchla a nenáročná. Množstvo podobných receptov, ktoré si pripravíte naozaj rýchlo a zdravo nájdete aj v kuchárke ZDRAVÉ RÝCHLOVKY. Kniha je vhodná pre všetkých, ktorí hľadajú inšpirácie na zdravé, ale pritom chutné jedlá.